Suomalainen peruna turvaa huoltovarmuutta

Huoltovarmuus ja elintarvikkeiden saatavuus poikkeustilanteissa ovat viime aikoina puhututtaneet suomalaisia ja kotimaisen ruuan merkitys on korostunut entisestään. Peruna on suomalaista perusruokaa, joka pitää pintansa myös poikkeusoloissa.  

– Perunan merkitys huoltovarmuuden kannalta on tärkeä, sillä sen omavaraisuusaste on korkea. Lisäksi se on säilyvä raaka-aine, jolla on hyvät ravitsemukselliset ominaisuudet ja monipuoliset käyttömahdollisuudet, kertoo toimitusjohtaja Markus Jussila JEPOlta.

– Elintarvikehuollossa huoltovarmuus tarkoittaa, että meillä tulee olla kyky ylläpitää elintarvikeketju kaikissa tilanteissa siinä kunnossa, että kansalaisten ruokahuolto on turvattu.  Täytyy olla raaka-aineita, kyky tehdä niistä erilaisia tuotteita sekä ylläpitää toimiva jakelu- ja myyntiverkosto päivittäistavarahuollon varmistamiseksi, kertoo Elintarviketeollisuus- ja alkutuotantopoolin valmiuspäällikkö Jyri Valmu Huoltovarmuusorganisaatiosta ja ETL ry:stä.

Kotimainen ruokatuotanto on yksi huoltovarmuuden kulmakivistä, vaikka Suomessa ollaan riippuvaisia myös tuonnista.

– Kotimaisen tuotannon ja muiden kyvykkyyksien avulla erilaisten häiriöiden vaikutuksiin on paremmat mahdollisuudet reagoida. Tuonnissa on aina omat riskitekijät, esimerkiksi meriliikenteen sujuvuus ja muut globaalien häiriöiden vaikutukset, jatkaa Valmu.