Tuunaa herkkuja perunasta

Hävikkiviikko muistuttaa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä ja ruuan arvostuksesta. Tavoitteena on, että ruokahävikkiä ei jäisi, sillä sen vähentäminen on paras ilmastoteko. Peruna on yksi mainioimmista ruoka-aineista, jota on helppo tuunata – ylijääneistä, keitetyistä ja kypsistä perunoista ja perunasoseesta voit valmistaa maistuvia ruokia ja leivonnaisia monessa muodossa. Nappaa talteen makoisat tuunausideamme ja arkea helpottavat reseptit.

Vinkkejä kypsän, keitetyn perunan ja perunasoseen tuunaamiseksi

  • Paistinperunat
  • Pyttipannu
  • Uunilohkoperunat
  • Perunasalaatti – kuutioi perunat ja käytä salaattiin. Voit myös marinoida perunat esimerkiksi salaattijuustokuutioiden mausteöljyssä.
  • Kerma- tai pippuriperunat uunissa – suikaloi tai viipaloi kypsät, keitetyt perunat sipulin, mausteiden ja kerman kera. Herkullisen paistoksen saat käyttämällä kuorruttamiseen esimerkiksi Aurajuustoa. 
  • Jauheliha-perunapaistos (viipaloi perunat)
  • Röstiperunat
  • Perunarieskat tai -sämpylät. Leivo maukkaita perunasämpylöitä tai -rieskoja lisäämällä taikinaan hienonnetut keitetyt, kypsät perunat tai perunasosetta.
  • Kala- tai jauhelihamurekemassan sidosaineeksi – muistathan, että peruna on gluteeniton!
  • Littapotut – paina keitettyjä varhaisperunoita kämmenellä työpöytää vasten niin, että ne hiukan litistyvät. Nosta perunat leivinpaperin päälle uunipellille ja valuta päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla, pippurilla sekä silputuilla yrteillä. Paista kuumassa uunissa rapeiksi. Voit myös paistaa tai grillata perunat litistämättä.
  • Perunafrittata eli perunamunakas valmistuu pannulla tai uunissa. Käytä munakasmassaan viipaloituja keitettyjä perunoita ja lisää joukkoon esimerkiksi kylmäsavulohta tai kinkkua sekä kasviksia.
  • Perunaletut (taikinaan)
  • Suurusta ja sakeuta kastikkeet ja keitot perunasoseella
  • Perunasoseesta voit valmistaa maistuvia arkiruokia, kuten jauheliha-perunasose- tai nakkiperunasoselaatikon.

RESEPTEJÄ

Perunarieskat

3 dl perunamuusia tai keitettyjä perunoita hienonnettuna
1 tl suolaa
1 kananmuna
2 – 3 dl ohra- tai vehnäjauhoja

Vaivaa kylmään perunamuusiin suola, munat ja jauhot. Vaivaa vain sen verran, että taikina tuntuu sopivan pehmeältä levitettäväksi, älä tee sitkoa. Leivo taikinasta pyöreitä, noin puolen sentin paksuisia rieskoja pellin päällä ja pistele haarukalla. Paista uunin keskiosassa 275 asteessa noin 8 minuuttia, kunnes pintaan ilmestyy tummia laikkuja.

Jauheliha-perunapaistos

n. 1 kg keitettyjä kuorittuja perunoita

Jauhelihakastike
400 g jauhelihaa
2 kpl sipulia
2 – 4 kpl valkosipulinkynsiä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1/2 lihaliemikuutiota
1 tl sokeria
suolaa, mustapippuria, oreganoa, basilikaa ja timjamia

Juustokastike
2 rkl öljyä
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
2 munaa
suolaa, valkopippuria, muskottipähkinää
2 dl (100 g) juustoraastetta

Ruskista jauheliha ja lisää silputut sipulit. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Hauduta kastiketta noin 15 minuuttia. Valmista juustokastike. Sekoita öljy ja jauhot kattilassa ja kuumenna seos. Lisää maito hyvin sekoittaen ja kuumenna, kunnes kastike sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää mausteet, munat ja juustoraaste joukkoon. Viipaloi perunat. Lado puolet perunaviipaleista vuokaan. Levitä päällä jauhelihaseos ja loput perunoista. Kaada päälle juustokastike. Paista 175 asteessa 45 minuuttia.

Savukala-perunasalaatti

n. ½ kg keitettyjä perunoita viipaleina
n. 200 g savukalaa tai kylmäsavulohta viipaleina
2 kpl keitettyjä kananmunia lohkoina
1 punasipuli silputtuna
½ dl herkkukurkkua pieninä kuutioina
1 kerä vihreää salaattia

Kastike

1 prk kermaviiliä
1 tl yrttisuolaa
¼ tl jauhettua mustapippuria
1 rkl hienonnettua ruohosipulia
rkl hienonnettua tilliä
1 tl punaviinietikkaa
1 tl sokeria

Sekoita kastikeainekset keskenään. Lado salaatinlehtiä laakealle vadille ja asettele päälle reilu kasa perunaviipaleita. Laita päälle sipulia ja herkkukurkkua. Levitä päälle kastiketta ja perunaviipaleita. Koristele savukalapaloilla tai kylmäsavulohiruusukkeilla  ja munalohkoilla.

Katso lisää maukkaita JEPO reseptejä. Ohjeet on suunniteltu ammattikeittiöille, mutta voit  pienentää annoskokoa reseptin yhteydessä olevalla laskurilla kotitalouksille sopiviksi.