JEPO perunan käyttäminen auttaa keittiöitä hiilipäästöjen vähentämisessä

Ilmastoystävällisen perunan käyttäminen julkisten ruokapalvelujen ruokalistoilla on hyvä keino vähentää ruoanvalmistuksen ja -tarjoilun aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.

– Suomalainen peruna on ilmaston kannalta yksi kestävimmistä raaka-aineista. JEPO perunatuotteiden viljely- ja tuotantoprosessia on kehitetty vuosien aikana jatkuvasti, jonka vuoksi myös perunavalmisteidemme hiilijalanjälki on erittäin pieni, kertoo toimitusjohtaja Markus Jussila Jepuan Peruna Oy:stä.

Perunan käytön lisääminen julkisten ruokapalveluiden, kuten päiväkoti- ja kouluruokailussa, hoiva- ja potilasruokailussa, tukee tehokkaasti kuntien hiilineutraaliustavoitteita. Valmiiksi käsitellyt raa’at ja kypsät JEPO perunavalmisteet vähentävät ruoanvalmistuksen ilmastokuormitusta, esimerkiksi keittiön sähkönkulutus pienenee. Lisäksi kypsillä perunatuotteilla ruoka voidaan valmistaa erissä kysyntää vastaavaksi, joka on tehokasta ruokahävikin hallinnan kannalta. Perunalla on myös riisiin ja pastaan verrattuna pienempi hiilijalanjälki.

Biokaasun käytöllä ilmastoystävällisiä tuotteita

JEPO perunavalmisteiden hiilijalanjälkeä on tutkittu yhteistyössä Luonnonvarakeskus LUKEN kanssa. Ilmastoystävällisyyttä edistävät toimenpiteet näkyivät tutkimuksessa erinomaisina tuloksina.

Kypsien perunatuotteiden valmistuksessa käytetään höyryä, joka tuotetaan ilmastoystävällisellä biokaasulla. Tuotteiden valmistuksen sivutuotteena syntyvä kuorimassa ja soluneste ohjataan puolestaan biokaasun raaka-aineeksi, joka edistää kiertotaloutta.

Lisäksi raaka-aineiden hankinnan ja jakelun aiheuttamat ympäristövaikutukset on pyritty saamaan mahdollisimman vähäisiksi. Perunat toimitetaan JEPOn tuotantolaitoksille lähialueen viljelyksiltä ja valmiit tuotteet kuljetetaan optimoidusti ja täysin kuormin tukkuihin.

JEPOlla tehdään jatkuvaa ja tavoitteellista kehitystyötä ympäristöasioiden eteen, mm. vedenkulutuksen vähentämiseksi ja biokaasun käytön lisäämiseksi sekä käyttämällä vihreää sähköä.

– Ympäristöasiat nousevat jatkossa ostopäätöksissä ratkaisevaan asemaan, kun ruokapalvelut tekevät toimittajavalintaa. Haluamme olla mukana yhteistyössä ja tukea ruokapalvelujen ja kuntien matkaa kohti hiilineutraaliustavoitteita, muistuttaa Jussila.

Lue lisää

JEPO on tutkitusti ilmastoystävällinen valinta

Perunatietoa (PAYR)