Juhlavat cocktailperunat joulusesonkiin

Joulukuu on juhlasesonki, johon kuuluu erottamattomasti hyvä ruoka. Itsenäisyyspäivän ja joulunajan juhlapöydän kruunaavat herkulliset cocktailperunat, jotka maistuvat niin alkupaloina kuin myös pikkusuolaisina.  Perunoiden kera tarjottavissa mäti- tai savuporotäytteissä maistuvat kotimaiset ja puhtaan luontomme parhaimmat raaka-aineet. Täytteet soveltuvat hyvin myös uuniperunoille.

Raaka-aineet
JEPO Kypsä kuorellinen pikkuperuna tai keitettyjä pikkuperunoita n. 15 kappaletta (n. 40 mm)

Puolita kypsät perunat. Leikkaa ohut viipale perunapuolikkaan pohjasta pois, näin perunat pysyvät paremmin tarjoiluvadilla pystyssä.   

Mätitäyte

15 kpl kypsiä pikkuperunoita (n. 10 – 15 annosta) halkaistuna
200 g kermaviiliä
1 keskikokoinen punasipuli
suolaa
sitruunamehua
1 nippu/ruukku tuoretta ruohosipulia
90  g siian, muikun tai kirjolohen mätiä

Kaada kermaviili kahvinsuodattimeen ja valuta noin 4 tuntia jääkaapissa, jotta sen koostumus tulee kiinteäksi. Silppua punasipuli pieniksi kuutioiksi ja hienonna ruohosipuli. Sekoita valutetun kermaviilin joukkoon 2/3 sipulisilpusta, suola ja sitruunanmehu  sekä 2/3 mädistä. Säästä loput sipulit ja mäti koristelua varten. Lusikoi kermaviili-mätiseos perunanpuolikkaiden päälle ja  ne pienellä nokareella mätiä ja silputulla ruoho- ja punasipuliseoksella.

Savuporotäyte

50 g kylmäsavustettua poroa ´
1 rkl hienonnettua punasipulia
2 tl tuoretta piparjuurta raastettuna tai piparjuuritahnaa
150 g ranskankermaa
suolaa ja jauhettua mustapippuria maun mukaan
2 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
Keltaista paprikaa

Hienonna kylmäsavustettu poro ja punasipuli pieniksi kuutioiksi. Sekoita kylmäsavustettu poro, punasipuli, piparjuuri ja ranskankerma hyvin keskenään. Mausta savuporotäyte suolalla ja mustapippurilla. Anna savuporotäytteen maustua jääkaapissa vähintään 15 minuuttia. Leikkaa keltainen paprika lyhyiksi pieniksi suikaleiksi. Pursota savuporotäytettä isoreikäisellä tyllalla tai lusikoi täytettä perunan puolikkaiden päälle.  Koristele perunanpuolikkaat ripottelemalla hienonnettua ruohosipulia pinnalle. Lisää paprikasiivu päälle.

Lisää maukkaita perunareseptejä