Hallitse hävikkiä kätevillä keinoilla

Ruokahävikin vähentäminen edistää kestävää kehitystä ja on yksi merkittävimpiä ilmastotekoja ammattikeittiöissä. Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan ravitsemispalveluissa valmistetusta ruoasta syntyy noin 16 % ruokahävikkiä, joka on pääasiassa tarjoiluhävikkiä eli ylijäänyttä linjastoruokaa sekä asiakkaiden lautastähteitä. Suomessa on asetettu tavoitteeksi ruokahävikin määrän puolittaminen vuoteen 2030 mennessä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Pienillä teoilla on suuri merkitys, joten hävikin vähentämiseksi kannattaa ottaa kaikki keinot käyttöön. 

Valmista ruokaa kysynnän mukaan

Kätevä keino vähentää päivittäistä ruokahävikkiä ja turhia kustannuksia on valmistaa ruokaa kysynnän mukaisesti. JEPO kypsien perunoiden avulla menekin mukainen valmistus onnistuu helposti,  sillä tuotteet ovat käyttövalmiita tarjottavaksi lisäkkeenä nopeasti kuumennettuna, paistettuna tai paahdettuna.  Keitto- ja laatikkoruokien valmistaminen on vaivatonta, kun perunat ovat valmiiksi oikeassa muodossaan ja halutussa palakoossa.  Kypsien tuotteiden avulla ruoan kypsennysaika on lyhyempi, joka säästää energiaa sekä pienentää paistohävikkiä.

Valitse kätevä pakkauskoko

JEPO kypsät perunat on pakattu kätevään 3 kg pakkaukseen. Määrä on suunniteltu 20 ruokailijalle annoskoon ollessa 150 grammaa. Kolme kiloa kypsää perunasuikaletta tai -viipaletta on myös sopiva perunamäärä laatikkoruokiin, kun käytetään 1/1 GN 65 -vuokaa. Kypsät JEPO perunat säilyvät avaamattomina 30 vuorokautta, joka helpottaa varautumista päivittäisten annosmäärien vaihteluun.

Vinkki!
Jos et käytä avatusta myyntipakkauksesta kerralla kaikkia perunoita ruoanvalmistukseen, voi loput hyödyntää sellaisenaan salaatteihin ja leivontaan, kuten rieskoihin tai leipätaikinoihin, suolaisiin piirakoihin tai esimerkiksi paistinperunoiksi.

Käytä vain laadukkaita raaka-aineita

Laadukkaiden raaka-aineiden käyttö takaa ruoanvalmistuksessa onnistuneen lopputuloksen sekä lisää samalla ruokaturvallisuutta. JEPO perunatuotteet ovat ympäri vuoden tasalaatuisia ja sopivat siten hyvin vakioiduille ruokaohjeille. Tuotteet valmistetaan puhtaasta suomalaisesta perunasta. Perunoiden alkuperä on jäljitettävissä myyntipakkauksessa olevan viljelijäkoodin avulla sopimusviljelytilan peltolohkoon asti. Teemme kasvukauden ja varastoinnin aikana, ennen tuotteiden käyttöönottoa ja valmiista tuotteista vuosittain yhteensä yli 6600 laatutestiä. 

Ota asiakkaat mukaan hävikkitalkoisiin

Ravintola-asiakkaat ovat tärkeässä roolissa, kun halutaan vähentää ruokahävikkiä. Erävalmistuksen lisäksi ruoan tarjoilussa kannattaa hävikin vähentämiseksi panostaa tarjoilujärjestykseen, oikeankokoisiin astioihin sekä asiakasryhmille soveltuviin annoskokoihin. Ruokahävikin määrää kannattaa myös seurata, esimerkiksi punnitsemalla se päivittäin biovaa’alla ja viestimällä vähentämisen tavoitteista asiakkaille. Asiakkaat arvostavat vastuullisesti toimivia ravintoloita, joten yhteistyössä toteutetut talkoot ja kampanjat ruokahävikin vähentämiseksi ovat erinomainen tapa edistää kestävää kehitystä ammattikeittiöissä.

Tuunaa herkkuja perunasta

Peruna on yksi mainioimmista ruoka-aineista, jota on helppo tuunata – ylijääneistä, keitetyistä ja kypsistä perunoista ja perunasoseesta voit valmistaa maistuvia ruokia ja leivonnaisia monessa muodossa. Nappaa talteen makoisat tuunausideamme ja arkea helpottavat reseptit.


Tutustu JEPO tuotteisiin

Lähde:
Elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmän rakentaminen ja ruokahävikkitiekarttatutkimus

© Copyright - JEPO 2022