Perunavohvelit, lämminsavusiikaa ja pikkelöityä fenkolia

Tulosta
Perunavohvelit, lämminsavusiikaa ja pikkelöityä fenkolia
Prep Time 1 t 15 min
Raaka-ainelaskuri
kpl
Ainesosat
Perunavohvelit
  • 250 g JEPO kypsä muusiperuna
  • 400 g maito
  • 90 g voi
  • 50 g Rypsiöljy
  • 2 kpl kanamuna
  • 75 g tattarihiutale
  • 15 g leivinjauhe
  • 6 g Suola
  • 20 g perunakuorijauho
Savukalatahna
  • 120 g lämminsavusiika
  • 150 g ranskankerma (rasvaa 15-18 %)
  • 60 g omena
  • 40 g punasipuli
  • 10 g Tuoretta tilliä, hienonnettuna
  • 19 g sitruunamehu
  • Suolaa
  • Mustapippuria
Pikkelöity fenkoli
  • 1 kpl fenkoli
  • 1 dl etikka
  • 2 dl Sokeri
  • 3 dl Vesi
  • 1 kpl tillinippu koristeeksi
Prep Time 1 t 15 min
Raaka-ainelaskuri
kpl
Ainesosat
Perunavohvelit
  • 250 g JEPO kypsä muusiperuna
  • 400 g maito
  • 90 g voi
  • 50 g Rypsiöljy
  • 2 kpl kanamuna
  • 75 g tattarihiutale
  • 15 g leivinjauhe
  • 6 g Suola
  • 20 g perunakuorijauho
Savukalatahna
  • 120 g lämminsavusiika
  • 150 g ranskankerma (rasvaa 15-18 %)
  • 60 g omena
  • 40 g punasipuli
  • 10 g Tuoretta tilliä, hienonnettuna
  • 19 g sitruunamehu
  • Suolaa
  • Mustapippuria
Pikkelöity fenkoli
  • 1 kpl fenkoli
  • 1 dl etikka
  • 2 dl Sokeri
  • 3 dl Vesi
  • 1 kpl tillinippu koristeeksi
Ohjeet
Paahdetut perunankuoret
  1. Perunankuorista saa uunissa paahtamalla rapean herkun, joka sopii jauhettuna erinomaisesti mm. perunasoseen ja vohvelitaikinan maustamiseen. Pese perunat huolellisesti ja kuori ne. Laita kuoret uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa 175 asteessa, kunnes kuoret ovat kuivia ja kullanvärisiä. Jauha kuoret tehosekoittimella hienoksi jauhoksi.
Perunavohvelit
  1. Lämmitä maito ja voi kattilassa. Laita JEPO kypsä muusiperunat kulhoon ja lisää päälle lämmin maito-voiseos. Vatkaa seosta sähkövispilällä, kunnes saat aikaiseksi löysän muusin. Lisää muusin joukkoon öljy ja kananmunat. Sekoita ja vatkaa taikina tasaiseksi.
  2. Paahda tattarihiutaleet kuivalla pannulla täydellä teholla noin 3 minuuttia tai kunnes hiutaleet saavat hieman väriä ja alkavat tuoksua. Jauha paahdetut tattarihiutaleet jauhoksi tehosekoittimella.
  3. Sekoita keskenään paahdettu perunajauho, jauhettu tattari ja leivinjauhe. Kaada seos vohvelitaikinan joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää suola. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia huoneenlämmössä.
  4. Lämmitä vohvelirauta kuumaksi ja voitele se voilla tai öljyllä. Vinkki: Vuokaspray on kätevä apu vohveliraudan kuviollisten paistolevyjen voiteluun. Paista vohvelit vohvelipannussa rapeiksi ja kullanruskeiksi.
Savukalatahna
  1. Hienonna sipuli ja leikkaa omena pieniksi kuutioiksi. Omenan voi kuutioida kuorellisena. Poista mahdolliset ruodot siikafileestä ja hienonna se. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita huolellisesti, jotta saat tasaisen tahnan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Pikkelöity fenkoli
  1. Kiehauta etikka, sokeri ja vesi kattilassa. Höylää fenkoli mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi tai leikkaa veitsellä haluamaasi muotoon. Laita fenkoli kannelliseen lasipurkkiin ja kaada päälle lämmin etikkaliemi. Sulje kansi ja jäähdytä huoneenlämmössä. Siirrä jäähtynyt purkki jääkaappiin ja säilytä kylmässä.

Perunakompotti paahdetulla perunakuorijauheella ja perunalastuilla

Vuoden Kokki 2017 Mattias Åhmanin reseptivinkit

Tulosta
Perunakompotti paahdetulla perunakuorijauheella ja perunalastuilla
Raaka-ainelaskuri
Ainesosat
  • 500 g JEPO kypsää muusiperunaa
  • 300 g Maitoa
  • 100 g ruskistettua voita
  • 3 rkl perunakuorijauhetta
  • Suolaa
PAAHDETUT PERUNAKUORET
  • 1-2 raakaa perunaa
PERUNALASTUT
  • 100 g raakaa perunaa
  • 2 l Rypsiöljy
  • Suola
Raaka-ainelaskuri
Ainesosat
  • 500 g JEPO kypsää muusiperunaa
  • 300 g Maitoa
  • 100 g ruskistettua voita
  • 3 rkl perunakuorijauhetta
  • Suolaa
PAAHDETUT PERUNAKUORET
  • 1-2 raakaa perunaa
PERUNALASTUT
  • 100 g raakaa perunaa
  • 2 l Rypsiöljy
  • Suola
Ohjeet
  1. Murskaa kypsät perunat kattilassa pallovispilällä. Ruskista voi kattilassa. Voi on valmis, kun alkaa kuplia, väri on vaaleanruskea ja tuoksu on pähkinäinen. Ota kattila pois lämmöltä. Lisää perunasurvoksen joukkoon ruskistettu voi ja maito. Kiehauta voi-perunaseos. Lisää paahdettu perunankuorijauhe. Mausta suolalla.
  2. Laita perunakompotti lautaselle. Ripottele pienennettyjä perunasipsejä kompotin päälle. Koristele suosikkiyrteillä ja ripottele vielä paahdettua perunakuorijauhetta annoksen päälle.
PAAHDETUT PERUNAKUORET
  1. Pese perunat huolellisesti ennen kuorintaa.
  2. Kuori perunat ohuelti. Laita kuoret uunipellille leivinpaperin päälle.
  3. Paista kuoria uunissa 175 asteessa kunnes ovat kullanruskeita ja kuivia.
  4. Sekoita tehosekoittimella hienojakoiseksi jauhoksi.
  5. Sopii erittäin hyvin esim. perunamuusin maustamiseen.
PERUNALASTUT
  1. Leikkaa perunat mandoliini- leikkurilla n. 1 mm viipaleiksi.
  2. Huuhtele haaleassa vedessä, kunnes vesi on kirkasta.
  3. Paista kuoret friteerauskeittimessä 140 astetta. Sekoita säännöllisin väliajoin ettei perunaviipaleet tartu toisiinsa.
  4. Perunalastut ovat valmiita, kun öljy ei enää kupli ja lastuissa on hieno väri.
  5. Valuta lastut talouspaperin päällä ja mausta suolalla.

Peruna-pekoni Tournedos, toukokuun resepti

Toukokuun reseptin ovat laatineet Mika Tuomisto ja Kari Saari Turun keittiömestareista.

Toukokuussa alkaa kesän juhlakausi.Toukokuun resepti Peruna-pekoni tournedos sopii juhlaruokien perunalisäkkeeksi. Tässä ruuassa yhdistetään peruna ja kasvikset sekä pekoni yhdeksi maukkaaksi kokonaisuudeksi. Näin annosten kokoaminen sujuu nopeasti ,kun lisukkeet ovat samassa perunan kanssa.

Tulosta
Peruna-pekoni Tournedos
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 2 kg JEPO kypsä muusiperuna
  • 2 dl Kuohukermaa
  • 3 dl Juustoraastetta
  • 6 kpl Kananmunia
  • 1 rkl Jauhettua muskottipähkinää
  • 1,5 rkl Hienoa merisuolaa
  • 24 kpl Pekonisiivuja
  • 2 kpl Kesäkurpitsoja
  • 2 kpl Porkkanoita
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 2 kg JEPO kypsä muusiperuna
  • 2 dl Kuohukermaa
  • 3 dl Juustoraastetta
  • 6 kpl Kananmunia
  • 1 rkl Jauhettua muskottipähkinää
  • 1,5 rkl Hienoa merisuolaa
  • 24 kpl Pekonisiivuja
  • 2 kpl Kesäkurpitsoja
  • 2 kpl Porkkanoita
Ohjeet
  1. Huuhtele muusiperunat, jotta ylimääräinen tärkkelys saadaan pois.
  2. . Perunat kuumennetaan esim. yhdistelmäuunissa höyryssä n. 10 min. Soseutetaan tai paseerataan hienoksi.
  3. Lisää kerma, juustoraaste ja mausteet survotun perunan sekaan.
  4. Erottele munankeltuaiset ja valkuaiset erikseen.
  5. Lisää keltuaiset melko voimakkaasti sekoittaen
  6. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, ja lisää massaan nostellen.( Älä vatkaa)
  7. Levitä pekonit leivinpaperille ja lisää niiden päälle raastettua porkkanaa sekä pitkittäissuuntaan höylättyä kesäkurpitsaa (vinkki: pekoni parempi työstää kylmänä).
  8. Pyöräytä/ kierräytä pekoni ja kasvikset voidellun timbaalivuuan sisään, niin että pekoni on ulkoreunalla.
  9. Pursota perunamassa sisään, reunan tasalle, koska massa kohoaa muuten yli.
  10. Paista 200 asteessa 15 minuuttia. Anna vetäytyä hieman ennen esille laittoa.
Vinkki

Vinkki :Teimme silikonisiin timbaalivuokiin 12 kpl / matto, eli mahtuu 1/1 gn pellille kaksi mattoa.

Peruna-pekoni Tournedos helpottaa Carten nostoissa, koska lisäkkeet samassa paketissa.

Muusi kypsästä perunasta

Tulosta
Muusi kypsästä perunasta
26 ann. a' 150 gr
Raaka-ainelaskuri
annosta a' 150 gr.
Ainesosat
  • 3,000 kg = 1 pss JEPO kypsä muusiperuna
  • 1,000 kg Maitoa
  • 0,100 kg Margariinia tai voita
  • 0,015 kg Suolaa
Raaka-ainelaskuri
annosta a' 150 gr.
Ainesosat
  • 3,000 kg = 1 pss JEPO kypsä muusiperuna
  • 1,000 kg Maitoa
  • 0,100 kg Margariinia tai voita
  • 0,015 kg Suolaa
Ohjeet
  1. Padassa/kattilassa: Laita perunat kylmään veteen
  2. Kun alkaa kiehua, keitä perunoita n. 5 min kiehuvassa vedessä
  3. Kaada vesi pois ja jatka valmistusta samaan tapaan kuin tehtäessä muusia raa'asta perunasta.
  4. Voit kuumentaa perunat myös höyrykeitolla n. 10 min
Vinkki

Kypsä muusiperuna on kätevä, kun teet pieniä määriä muusia tai jos pitää samassa padassa tehdä useita eriä peräkkäin (lyhyt keittoaika). Saat tasalaatuista muusia ympäri vuoden.