Jepon perunajippo-salaatti

Jepon perunajippo-salaatti
Tulosta
Jepon perunajippo-salaatti
Tulosta
Ainesosat
  • 4,000 kg JEPO kypsä perunakuutio 10 mm
  • 1,000 kg Punasipulicumberlandia, Tante Juliette, Ridderheims
  • 0,2000 kg Purjosipulia viipaleina, tuore
  • 0,030 kg Suolaa
  • 0,020 kg Mustapippuria rouhittuna
  • 0,200 kg Tuorekurkkua suikaleena
  • 0,500 kg Pakastepuolukoita
  • 0,050 kg Tuoretta persiljaa tai muita tuoreita yrttejä
Raaka-ainelaskuri:
Ohjeet
  1. Valuta perunakuutiot
  2. Sekoita suola ja mustapippurirouhe perunakuutioihin
  3. Lisää punasipulicumberland ja purjoviipaleet.
  4. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria
  5. Anna tekeytyä n. 2 tuntia
  6. Laita tarjoiluastiaan kerroksittain perunasalaattia, kurkkusuikaleita ja puolukoita.
  7. Salaatin päälle koristeeksi tuoretta yrttisilppua ja puolukoita

Värikäs kalalaatikko

Värikäs kalalaatikko
Tulosta
Värikäs kalalaatikko
Tulosta
Ainesosat
  • 3,000 kg JEPO kypsä kuutioperuna 20 mm
  • 1,000 kg Seitä kuutiona
  • 0,200 kg Sipulikuutioita
  • 0,200 kg Purjoa silputtuna
  • 0,250 kg Punaista paprikaa kuutioina
  • 0,700 kg Ruokakerma 15 %
  • 0,150 kg Tomaattipyree
  • 0,050 kg Tillisilppu, tuore
  • 0,100 kg Kalafondi
  • 0,010 kg Sitruunapippuria, valkopippuria
  • 0,030 kg Suolaa
Raaka-ainelaskuri:
Ohjeet
  1. Laita GN-vuokaan puolet perunakuutioista
  2. Levitä seikuutiot, sipulikuutiot ja purjo perunoiden päälle
  3. Lisää loput perunakuutiot vuokaan.
  4. Ripottele paprikakuutiot perunoiden päälle
  5. Valmista liemi, sekoita ruokakerman joukkoon kalafondi, tomaattipyree, tillisilppu, sitruunapippuri, valkopippuri ja suola
  6. Kaada liemi vuokaan tasaisesti
  7. Paista 150 astetta noin 50 min.

Savustettu peruna-lohisalaatti

Ruokaisan salaatin juju ovat savustetut perunat. Kuva: Laura Riihelä
Savustettu peruna-lohisalaatti
Tulosta
4 annosta
4 annosta
Savustettu peruna-lohisalaatti
Tulosta
4 annosta
4 annosta
Ainesosat
  • 500 g pieniä perunoita tai varhaisperunaa
  • 0,75 dl Rypsiöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1,5 tl Suolaa
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • 1 ruukku tilliä
  • 0,5 purjosipuli
  • 100 g isoja kapriksia
  • 150 g kylmäsavulohta
  • savustuspussi
Raaka-ainelaskuri: annosta
Ohjeet
  1. Pese perunat. Jätä ne kokonaisiksi tai halkaise puolikkaiksi. Pyörittele perunat pienessä öljytilkassa. Jätä loppu öljy sivuun myöhempää käyttöä varten. Paahda perunoita 175 asteessa noin 35 minuuttia. Ota perunat uunista ja valmistele savustuspussi ohjeen mukaan. Savusta perunoita 200 asteessa noin 10-15 minuuttia.
  2. Anna perunoiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja mausta ne etikalla, suolalla, pippurilla ja öljyllä.
  3. Hienonna tilli ja purjo, leikkaa kaprikset kolmeen osaan ja suikaloi kylmäsavulohi.
  4. Sekoita ainekset salaatiksi. Koristele kapriksilla ja tillillä, tarjoile.
Vinkki

Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/savustettu-peruna-lohisalaatti-7786

Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Frozen peruna

Miten ihanalta maistuukaan perunasta valmistettu pehmis, frozen potato! Kuva: Laura Riihelä
Frozen peruna
Tulosta
4 annosta
4 annosta
Frozen peruna
Tulosta
4 annosta
4 annosta
Ainesosat
  • 350 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
  • 400 g turkkilaista jugurttia
  • 0,75 dl Sokeria
Raaka-ainelaskuri: annosta
Ohjeet
  1. Kuori perunat. Keitä tai höyrytä ne kypsäksi.
  2. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.
  3. Lisää sokeri ja jugurtti perunasoseen joukkoon. Soseuta massa kuohkeaksi sähkövatkaimella.
  4. Siirrä massa laakeaan astiaan ja anna sen jähmettyä pakastimessa noin tunti välillä sekoittaen.
  5. Tarjoile jähmettyneenä pehmiksen tapaan kotimaisten marjojen ja raastetun sitruunankuoren kera.
Vinkki

Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/frozen-peruna-7788

Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Peruna-hernerouheohukaiset

Näissä kasvisohukaisissa on proteiinia ja makua. Kuva: Laura Riihelä
Peruna-hernerouheohukaiset
Tulosta
6 annosta
6 annosta
Peruna-hernerouheohukaiset
Tulosta
6 annosta
6 annosta
Ainesosat
  • 4 dl hernerouhetta
  • 2 dl Vettä
  • 125 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
  • puolikas ruukku timjamia
  • 2 isoa oksaa rosmariinia
  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2,5 dl Maitoa
  • 3 kananmunaa
  • 1 dl vehnäjauhoa
  • 1,5 tl Suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • öljyä paistamiseen
Raaka-ainelaskuri: annosta
Ohjeet
  1. Laita hernerouhe likoamaan. Kuori perunat ja raasta ne hienoksi raasteeksi.
  2. Riivi yrteistä lehdet ja hienonna ne. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit.
  3. Sekoita kaikki ainekset yhteen ohukaistaikinaksi.
  4. Paista öljyssä miedolla lämmöllä molemmin puolin.
Vinkki

Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/peruna-hernerouheohukaiset-7789

Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Perunanäkkäri

Rapsakassa näkkärissä on perunaa, kauraa ja pellavaa. Kuva: Laura Riihelä
Perunanäkkäri
Tulosta
2 uunipellillistä
2 uunipellillistä
Perunanäkkäri
Tulosta
2 uunipellillistä
2 uunipellillistä
Ainesosat
  • 250 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl ruisjauhoa
  • 2 tl Suolaa
  • 3 rkl vehnäleseitä
  • 3 rkl pellavansiemenrouhetta
  • 2 dl Vettä
  • 2 tl Rypsiöljyä
Raaka-ainelaskuri: uunipellillistä
Ohjeet
  1. Kuori perunat. Kypsennä ne keittämällä tai höyryttämällä. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne perunasoseen joukkoon.
  3. Lisää vesi ja öljy. Vaivaa taikina tasaiseksi.
  4. Jaa taikina neljään osaan ja kauli 3 mm paksuiksi levyiksi leivinpaperin päälle. Taikina on pehmeää, joten apuna kannattaa käyttää ruisjauhoja.
  5. Paista 30–40 minuuttia 150 asteessa, kunnes näkkileipä on rapeaa ja väriltään kullanruskeaa.
  6. Tarjoile dippikastikkeiden ja vihannesten kera tai käytä koristeina ruoka-annoksissa.
Vinkki

Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/perunanakkari-7790

Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Perunapihvi

Tarjoa pekoninen perunapihvi hampurilaisen välissä. Kuva Laura Riihelä
Perunapihvi
Tulosta
6 kpl
6 kpl
Perunapihvi
Tulosta
6 kpl
6 kpl
Ainesosat
  • 500 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
  • 2 sipulia (a' 100 g)
  • 2 valkosipulin kynttä
  • puoli ruukkua tuoretta timjamia
  • 150 g pekonia
  • 1 tl Suolaa
  • 1 Kananmuna
  • 80 g salaattijuustoa
  • voita paistamiseen
Raaka-ainelaskuri: kpl
Ohjeet
  1. Kuori perunat ja kypsennä ne keittämällä tai höyryttämällä. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.
  2. Riivi timjamista lehdet ja hienonna ne. Hienonna sipuli, valkosipuli ja pekoni. Kuullota ne kevyesti pienessä määrässä voita.
  3. Lisää suola ja kananmuna perunapyreen joukkoon ja sekoita massa tasaiseksi.
  4. Murenna salaattijuusto ja lisää loput aineet massan joukkoon. Sekoita.
  5. Pyörittele massa pihveiksi ja paista pannulla voissa kauniin ruskeiksi molemmin puolin.
  6. Tarjoa hampurilaisen välissä jauhelihapihvin sijaan.
Vinkki

Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/perunapihvi-7791

Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Peruna-suklaakakku

Appelsiininen suklaakakku saa mehevyytensä perunasta. Kuva Laura Riihelä
Peruna-suklaakakku
Tulosta
26 cm irtopohjavuoka
12 palaa
12 palaa
Peruna-suklaakakku
Tulosta
26 cm irtopohjavuoka
12 palaa
12 palaa
Ainesosat
  • 300 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
  • 200 g tummaa suklaata
  • 4 kananmunaa
  • 0,5 dl vahvaa kahvijuomaa
  • 1 dl mantelijauhoa
  • 2,25 dl vehnäjauhoa
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 200 g Voita
  • 2,75 dl Sokeria
  • puolikkaan appelsiinin mehu ja raastettu kuori
  • 2,5 rkl konjakkia
Koristeluun
  • sulatettua suklaata tai valmista suklaakastiketta
  • appelsiinin lohkoja
  • perunalastuja
Raaka-ainelaskuri: palaa
Ohjeet
  1. Kuori perunat ja keitä tai höyrytä ne kypsäksi. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja jäähdytä.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sulata suklaa. Valmista kahvi. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset.
  3. Vaahdota voi ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset mukaan yksitellen voimakkaasti vatkaten.
  4. Lisää joukkoon perunasose, sulatettu suklaa, appelsiinin mehu ja kuoriraaste sekä kahvi ja konjakki. Sekoita joukkoon kuivat aineet.
  5. Vaahdota valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja nostele taikinan joukkoon. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan.
  6. Laita kakku 200-asteiseen uuniin ja laske lämpötilaa 175 asteeseen. Paista kakkua noin 45 minuuttia. Laske lämpötilaa, jos kakun pinta tummuu liikaa.
  7. Tarjoile kakku sellaisenaan tai koristele suklaakuorrutuksella, appelsiinin lohkoilla ja perunalastuilla.
Vinkki

Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/peruna-suklaakakku-7800

Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Perunaserpentiini

Veikeä perunaserpentiini muistuttaa tippaleipää. Kuva Laura Riihelä

Perunaserpentiini
Tulosta
Perunaserpentiini
Tulosta
Ainesosat
  • 500 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
  • 1 dl Sokeria
  • 2 dl perunajauhoa
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 3 kananmunaa
  • 0,5 tl Suolaa
  • rypsiöljyä uppopaistamiseen
  • kaneli-sokeria koristeluun
Raaka-ainelaskuri:
Ohjeet
  1. Kuori ja höyrytä perunat kypsiksi. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kananmunat perunasoseen joukkoon voimakkaasti vatkaten. Lisää kuivat aineet ja sekoita massa tasaiseksi.
  3. Laita massa pursotinpussiin. Lämmitä öljy 180 asteeseen. Pursota tasaista nauhaa kuumaan rasvaan spiraalimaisesti pyöritellen. Kypsennä muutamia minuutteja niin, että nauhojen pinta on rapea ja kullanruskea molemmin puolin.
  4. Anna serpentiinin jäähtyä hetki ja pyörittele kaneli-sokeriseoksessa. Tarjoile heti esimerkiksi jälkiruokana.
Vinkki

Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/peruna-pahkinasalaatti-7802

Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Peruna-pähkinäsalaatti

Peruna-pähkinäsalaatti
Tulosta
4 annosta
4 annosta
Peruna-pähkinäsalaatti
Tulosta
4 annosta
4 annosta
Ainesosat
Peruna-pähkinäsalaatti
  • 300 g kiinteää perunaa (kuorittuna)
  • 2 päärynää
  • 0,5 tl Suolaa
  • 2,5 rkl Rypsiöljyä
Etikkaliemi
  • 0,5 dl etikkaa
  • 1 dl Sokeria
  • 1,5 dl Vettä
Karamellisoidut pistaasipähkinät
  • 100 g kuorittuja, mieluiten suolattomia pistaasipähkinöitä
  • 1 rkl Voita
  • 1 rkl Sokeria
  • 2 rkl fariinisokeria
Raaka-ainelaskuri: annosta
Ohjeet
  1. Kuori perunat ja keitä ne kypsäksi. Anna kypsien perunoiden jäähtyä.
  2. Perunoiden kiehuessa valmista karamellisoidut pähkinät. Sulata sokerit paistinpannulla samalla sekoittaen. Kun sokeri on sulanut, lisää joukkoon voi ja pähkinät. Pyörittele pähkinät tasaisesti ja nopeasti kuumassa sokerissa, varo että et polta seosta. Levitä pähkinät uunipellille ja kuivaa niitä 100 asteisessa uunissa noin tunti.
  3. Pese tai kuori päärynät. Leikkaa ne pitkittäin lohkoiksi ja poista siemenkota.
  4. Kiehauta etikkaliemen ainekset laakeassa kattilassa. Lisää päärynälohkot kattilaan ja kiehauta liemi uudelleen. Jäähdytä päärynät kattilassa kannen alla.
  5. Kuutioi perunat ja hienonna lehtipersilja. Mausta perunat öljyllä, suolalla ja hienonnetulla persiljalla.
  6. Sekoita päärynät, perunat ja pähkinät keskenään salaatiksi.
Vinkki

Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/peruna-pahkinasalaatti-7802

Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.