Peruna-pinaattipaistos

Tulosta
Peruna-pinaattipaistos
1 kpl 1/1 GN vuoka
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 3,000 kg JEPO kypsä viipaleperuna 5 mm tai kypsä, kuorellinen viipaleperuna 8 mm
  • 0,030 kg valkosipulimurskaa
  • 0,600 kg pakastepinaattia
  • 10 kpl Kananmunia
  • 1,000 kg ruokakermaa
  • 0,030 kg Suolaa
  • 0,002 kg Mustapippuria
  • 0,005 kg chilirouhetta
  • 0,002 kg muskottipähkinää
  • 0,400 kg Juustoraastetta
  • 0,070 kg ruohosipulia, basilikaa tai persiljaa
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 3,000 kg JEPO kypsä viipaleperuna 5 mm tai kypsä, kuorellinen viipaleperuna 8 mm
  • 0,030 kg valkosipulimurskaa
  • 0,600 kg pakastepinaattia
  • 10 kpl Kananmunia
  • 1,000 kg ruokakermaa
  • 0,030 kg Suolaa
  • 0,002 kg Mustapippuria
  • 0,005 kg chilirouhetta
  • 0,002 kg muskottipähkinää
  • 0,400 kg Juustoraastetta
  • 0,070 kg ruohosipulia, basilikaa tai persiljaa
Ohjeet
  1. Sulata ja valuta pakastepinaatti.
  2. Vatkaa kananmunat ja sekoita joukkoon ruokakerma.
  3. Lisää kananmuna-kermaseokseen pinaatti, valkosipulimurska, juustoraaste ja hiennonnetut yrtit.
  4. Mausta seos suolalla, pippurilla, chilirouheella ja muskotilla.
  5. Laita kerros perunaviipaleita voideltuun GN-vuokaan
  6. Levitä perunaviipaleiden päälle kerros pinaattiseosta.
  7. Jatka kerroksittain vielä toinen perunakerros ja pinaattikerros.
  8. Laita päällimmäiseksi perunaviipaleita.
  9. Paista yhdistelmäpaistolla 160 astetta n. 45 min.
Vinkki

Vinkki: Tarjoa paistos sellaisenaan raikkaan salaatin kera tai liha/kalaruokien lisukkeena.

Parmesaaniperunat pinjansiemenien ja mustikkamajoneesin kera

Tulosta
Parmesaaniperunat pinjansiemenien ja mustikkamajoneesin kera
2 kpl 1/1 GN vuokia
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 3,000 kg JEPO kypsä,kuorellinen viipaleperuna
  • 1,5 dl oliiviöljyä
  • 0,003 kg JEPO kypsä,kuorellinen viipaleperuna
  • 0,020 kg Suolaa
  • 0,150 kg parmesaania raasteena
  • 0,159 kg paahdettuja pinjansiemeniä
Mustikkamajoneesi
  • 0,050 kg Voita
  • 0,400 kg täysmajoneesia
  • 0,200 kg mustikoita
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 3,000 kg JEPO kypsä,kuorellinen viipaleperuna
  • 1,5 dl oliiviöljyä
  • 0,003 kg JEPO kypsä,kuorellinen viipaleperuna
  • 0,020 kg Suolaa
  • 0,150 kg parmesaania raasteena
  • 0,159 kg paahdettuja pinjansiemeniä
Mustikkamajoneesi
  • 0,050 kg Voita
  • 0,400 kg täysmajoneesia
  • 0,200 kg mustikoita
Ohjeet
  1. Jaa perunaviipaleet kahteen voideltuun GN-vuokaan
  2. Lisää oliiviöljy, mustapippuri ja suola. Sekoita.
  3. Paahda perunaviipaleita 200- 250 asteisessa uunissa kuivapaistolla 15-20 min. kunnes ovat kauniin kullanruskeita
  4. Paahda pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla. Pidä pannu liikkeessä kokoajan etteivät siemenet pala
  5. Valmista majoneesi. Laita voi kattilaan ja ruskista pari minuuttia, kunnes se tuoksuu pähkinäiseltä.
  6. Siirrä ruskistettu voi kulhoon jäähtymään hetkeksi.
  7. Sekoita majoneesi ruskistettuun voihin.
  8. Hienonna tehosekoittimella mustikat ja lisää majoneesiin, kunnes saat toivomasi värin.
  9. Siirrä perunat tarjoiluvatiin tai kulhoon ja ripottele päälle parmesaaniraaste.
  10. Tarjoa perunat mustikkamajoneesin kanssa sellaisenaan tai lihan lisäkkeenä.

Basilika-perunasalaatti

Tulosta
Basilika-perunasalaatti
L, G, M GN 1/2 150 mm
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 3 kg JEPO kypsä, kuorellinen viipaleperuna 8 mm
  • 0,100 kg Tahnamauste basilika Knorr
  • 0,200 kg Kevätsipulia varsineen
  • 0,015 kg Suolaa
  • 0,002 kg Mustapippuria rouhittuna
  • 0,200 kg Aurinkokuivattua tomaattia kuutiona tai suikaleena
Lisää ennen tarjolle laittoa:
  • 0,050 kg Versomix, rucola tms. vihreää
  • 0,400 kg Fetaa/salaattijuustoa kuutioina
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 3 kg JEPO kypsä, kuorellinen viipaleperuna 8 mm
  • 0,100 kg Tahnamauste basilika Knorr
  • 0,200 kg Kevätsipulia varsineen
  • 0,015 kg Suolaa
  • 0,002 kg Mustapippuria rouhittuna
  • 0,200 kg Aurinkokuivattua tomaattia kuutiona tai suikaleena
Lisää ennen tarjolle laittoa:
  • 0,050 kg Versomix, rucola tms. vihreää
  • 0,400 kg Fetaa/salaattijuustoa kuutioina
Ohjeet
  1. Kaada perunat pussista reikävuokaan/lävikköön ja valuta. Voit tarvittaessa huuhtoa ne kylmällä vedellä.
  2. Silppua kevätsipulit varsineen.
  3. Laita perunat GN vuokaan ja sekoita tahnamauste,suola, mustapippurirouhe, kevätsipulit ja aurinkokuivattu tomaatti perunaviipaleide joukkoon
  4. Anna maustua muutama tunti tai yön yli
  5. Tarkista maku, lisää tarvittaessa tahnamaustetta, suolaa ja mustapippuria
  6. Laita tarjoiluastiaan kerroksittain perunasalaattia, juustokuutioita ja versoja.
  7. Tarjoa

Perunanachovuoka tuoresalsan kera

L, G
1 kpl 1/1 GN 65 mm

Tulosta
Perunanachovuoka tuoresalsan kera
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 250 kg JEPO kypsä, kuorellinen viipaleperuna 8 mm
  • 2-3 tl Suolaa
  • 0,5 dl öljyä
  • 0,8 kg jauhelihaa raakana
  • 2 pss (60gr) Tacomausteseosta
  • 2-3 dl Vettä
  • 0,6 kg kypsiä, mustia papuja, säilyke
  • 1 kg Tacokastiketta Medium tai Hot
Pinnalle ennen paistoa
  • 0,4 kg Cheddarjuustoraastetta, laktoositon
Paiston jälkeen
  • 0,100 kg Maissilastuja, Tortilla lastuja
Tuoresalsa
  • 0,600 kg Punasipulia
  • 0,800 kg tomaattia kuutioina
  • 4 limeä
  • 2-4 kpl tuoretta chiliä
  • 2 rkl Sokeria
  • (2-4 valkosipulin kynttä
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • nippu tuoretta korianteria tai persiljaa
  • 3-4 dl oliiviöljyä
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 250 kg JEPO kypsä, kuorellinen viipaleperuna 8 mm
  • 2-3 tl Suolaa
  • 0,5 dl öljyä
  • 0,8 kg jauhelihaa raakana
  • 2 pss (60gr) Tacomausteseosta
  • 2-3 dl Vettä
  • 0,6 kg kypsiä, mustia papuja, säilyke
  • 1 kg Tacokastiketta Medium tai Hot
Pinnalle ennen paistoa
  • 0,4 kg Cheddarjuustoraastetta, laktoositon
Paiston jälkeen
  • 0,100 kg Maissilastuja, Tortilla lastuja
Tuoresalsa
  • 0,600 kg Punasipulia
  • 0,800 kg tomaattia kuutioina
  • 4 limeä
  • 2-4 kpl tuoretta chiliä
  • 2 rkl Sokeria
  • (2-4 valkosipulin kynttä
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • nippu tuoretta korianteria tai persiljaa
  • 3-4 dl oliiviöljyä
Ohjeet
  1. Voitele vuoka. Levitä vuoan pohjalle perunaviipaleet. Ripottele suolaa perunaviipaleille
  2. Ruskista jauheliha padassa tai uunissa (vaihtoehtona käytä kypsää jauhelihaa) ja mausta tacomausteseoksella. Lisää vesi ja anna hautua n. 10 minuuttia kannen alla. Lisää tarvittaessa vettä, lihamausteseos ei saa kuivua.
  3. Valuta pavut ja lisää jauhelihan joukkoon ja sekoita.
  4. Levitä jauheliha-papuseos perunaviipaleiden päälle.
  5. Lisää tacokastiketta päällimmäiseksi
  6. Ripottele juustoraaste päällimmäiseksi.
  7. Paista vuokaa yhdistelmäuunissa kuivapaistolla 150-180 C:ssa n. 30 minuuttia uunin tehosta riippuen kunnes pinta on saanut kauniin paistovärin.
  8. Halutessasi lisää paiston jälkeen vuoan pinnalle lisää tacokastiketta ja murskattuja Tortillachipsejä sekä tuoretta hienonnettua persiljaa.
  9. Tarjoa perunanachovuoka tuoresalsan kera.
Tuoresalsa
  1. Kuutioi punasipulit, tomaatit ja avokadot pieniksi kuutioiksi. Hienonna tuorechili ohuiksi viipaleiksi
  2. Jos haluat chilistä miedompaa, poista chileistä ensin siemenet.
  3. Pese ja kuivaa limehedelmät. Raasta kuori ja purista mehu salsan joukkoon
  4. Lisää oliiviöljyä, suolaa ja mustapippurirouhetta. Sekoita
  5. Anna tekeytyä jääkaapissa tunti ennen tarjoilua.
  6. Sekoita viimeksi joukkoon hienonnettu tuore korianteri.

Sinappiperuna

Tulosta
Sinappiperuna
Sopii kinkun kanssa mainiosti.
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 3 kg Kypsiä perunoita
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • 600 g Sipulia hienonnettuna
  • Voita
  • 3-4 rkl Dijon sinappia tai jotain muuta vahvaa sinappia
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 3 kg Kypsiä perunoita
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • 600 g Sipulia hienonnettuna
  • Voita
  • 3-4 rkl Dijon sinappia tai jotain muuta vahvaa sinappia
Ohjeet
  1. Kuullota sipuli tilavalla pannulla voissa, lisää perunat ja paista muutama minuutti.
  2. Lisää sinappi ja kerma, mausta.

Savustettu peruna-lohisalaatti

Ruokaisan salaatin juju ovat savustetut perunat. Kuva: Laura Riihelä
Tulosta
Savustettu peruna-lohisalaatti
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 500 g pieniä perunoita tai varhaisperunaa
  • 0,75 dl Rypsiöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1,5 tl Suolaa
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • 1 ruukku tilliä
  • 0,5 purjosipuli
  • 100 g isoja kapriksia
  • 150 g kylmäsavulohta
  • savustuspussi
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 500 g pieniä perunoita tai varhaisperunaa
  • 0,75 dl Rypsiöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1,5 tl Suolaa
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • 1 ruukku tilliä
  • 0,5 purjosipuli
  • 100 g isoja kapriksia
  • 150 g kylmäsavulohta
  • savustuspussi
Ohjeet
  1. Pese perunat. Jätä ne kokonaisiksi tai halkaise puolikkaiksi. Pyörittele perunat pienessä öljytilkassa. Jätä loppu öljy sivuun myöhempää käyttöä varten. Paahda perunoita 175 asteessa noin 35 minuuttia. Ota perunat uunista ja valmistele savustuspussi ohjeen mukaan. Savusta perunoita 200 asteessa noin 10-15 minuuttia.
  2. Anna perunoiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja mausta ne etikalla, suolalla, pippurilla ja öljyllä.
  3. Hienonna tilli ja purjo, leikkaa kaprikset kolmeen osaan ja suikaloi kylmäsavulohi.
  4. Sekoita ainekset salaatiksi. Koristele kapriksilla ja tillillä, tarjoile.
Vinkki

Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/savustettu-peruna-lohisalaatti-7786

Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Frozen peruna

Miten ihanalta maistuukaan perunasta valmistettu pehmis, frozen potato! Kuva: Laura Riihelä
Tulosta
Frozen peruna
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 350 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
  • 400 g turkkilaista jugurttia
  • 0,75 dl Sokeria
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 350 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
  • 400 g turkkilaista jugurttia
  • 0,75 dl Sokeria
Ohjeet
  1. Kuori perunat. Keitä tai höyrytä ne kypsäksi.
  2. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.
  3. Lisää sokeri ja jugurtti perunasoseen joukkoon. Soseuta massa kuohkeaksi sähkövatkaimella.
  4. Siirrä massa laakeaan astiaan ja anna sen jähmettyä pakastimessa noin tunti välillä sekoittaen.
  5. Tarjoile jähmettyneenä pehmiksen tapaan kotimaisten marjojen ja raastetun sitruunankuoren kera.
Vinkki

Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/frozen-peruna-7788

Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Peruna-hernerouheohukaiset

Näissä kasvisohukaisissa on proteiinia ja makua. Kuva: Laura Riihelä
Tulosta
Peruna-hernerouheohukaiset
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 4 dl hernerouhetta
  • 2 dl Vettä
  • 125 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
  • puolikas ruukku timjamia
  • 2 isoa oksaa rosmariinia
  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2,5 dl Maitoa
  • 3 kananmunaa
  • 1 dl vehnäjauhoa
  • 1,5 tl Suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • öljyä paistamiseen
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 4 dl hernerouhetta
  • 2 dl Vettä
  • 125 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
  • puolikas ruukku timjamia
  • 2 isoa oksaa rosmariinia
  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2,5 dl Maitoa
  • 3 kananmunaa
  • 1 dl vehnäjauhoa
  • 1,5 tl Suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • öljyä paistamiseen
Ohjeet
  1. Laita hernerouhe likoamaan. Kuori perunat ja raasta ne hienoksi raasteeksi.
  2. Riivi yrteistä lehdet ja hienonna ne. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit.
  3. Sekoita kaikki ainekset yhteen ohukaistaikinaksi.
  4. Paista öljyssä miedolla lämmöllä molemmin puolin.
Vinkki

Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/peruna-hernerouheohukaiset-7789

Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Perunanäkkäri

Rapsakassa näkkärissä on perunaa, kauraa ja pellavaa. Kuva: Laura Riihelä
Tulosta
Perunanäkkäri
Raaka-ainelaskuri
uunipellillistä
Ainesosat
  • 250 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl ruisjauhoa
  • 2 tl Suolaa
  • 3 rkl vehnäleseitä
  • 3 rkl pellavansiemenrouhetta
  • 2 dl Vettä
  • 2 tl Rypsiöljyä
Raaka-ainelaskuri
uunipellillistä
Ainesosat
  • 250 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl ruisjauhoa
  • 2 tl Suolaa
  • 3 rkl vehnäleseitä
  • 3 rkl pellavansiemenrouhetta
  • 2 dl Vettä
  • 2 tl Rypsiöljyä
Ohjeet
  1. Kuori perunat. Kypsennä ne keittämällä tai höyryttämällä. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne perunasoseen joukkoon.
  3. Lisää vesi ja öljy. Vaivaa taikina tasaiseksi.
  4. Jaa taikina neljään osaan ja kauli 3 mm paksuiksi levyiksi leivinpaperin päälle. Taikina on pehmeää, joten apuna kannattaa käyttää ruisjauhoja.
  5. Paista 30–40 minuuttia 150 asteessa, kunnes näkkileipä on rapeaa ja väriltään kullanruskeaa.
  6. Tarjoile dippikastikkeiden ja vihannesten kera tai käytä koristeina ruoka-annoksissa.
Vinkki

Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/perunanakkari-7790

Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Perunapihvi

Tarjoa pekoninen perunapihvi hampurilaisen välissä. Kuva Laura Riihelä
Tulosta
Perunapihvi
Raaka-ainelaskuri
kpl
Ainesosat
  • 500 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
  • 2 sipulia (a' 100 g)
  • 2 valkosipulin kynttä
  • puoli ruukkua tuoretta timjamia
  • 150 g pekonia
  • 1 tl Suolaa
  • 1 Kananmuna
  • 80 g salaattijuustoa
  • voita paistamiseen
Raaka-ainelaskuri
kpl
Ainesosat
  • 500 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
  • 2 sipulia (a' 100 g)
  • 2 valkosipulin kynttä
  • puoli ruukkua tuoretta timjamia
  • 150 g pekonia
  • 1 tl Suolaa
  • 1 Kananmuna
  • 80 g salaattijuustoa
  • voita paistamiseen
Ohjeet
  1. Kuori perunat ja kypsennä ne keittämällä tai höyryttämällä. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.
  2. Riivi timjamista lehdet ja hienonna ne. Hienonna sipuli, valkosipuli ja pekoni. Kuullota ne kevyesti pienessä määrässä voita.
  3. Lisää suola ja kananmuna perunapyreen joukkoon ja sekoita massa tasaiseksi.
  4. Murenna salaattijuusto ja lisää loput aineet massan joukkoon. Sekoita.
  5. Pyörittele massa pihveiksi ja paista pannulla voissa kauniin ruskeiksi molemmin puolin.
  6. Tarjoa hampurilaisen välissä jauhelihapihvin sijaan.
Vinkki

Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/perunapihvi-7791

Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.