Perunavohvelit, lämminsavusiikaa ja pikkelöityä fenkolia

Tulosta
Perunavohvelit, lämminsavusiikaa ja pikkelöityä fenkolia
Prep Time 1 t 15 min
Raaka-ainelaskuri
kpl
Ainesosat
Perunavohvelit
  • 250 g JEPO kypsä muusiperuna
  • 400 g maito
  • 90 g voi
  • 50 g Rypsiöljy
  • 2 kpl kanamuna
  • 75 g tattarihiutale
  • 15 g leivinjauhe
  • 6 g Suola
  • 20 g perunakuorijauho
Savukalatahna
  • 120 g lämminsavusiika
  • 150 g ranskankerma (rasvaa 15-18 %)
  • 60 g omena
  • 40 g punasipuli
  • 10 g Tuoretta tilliä, hienonnettuna
  • 19 g sitruunamehu
  • Suolaa
  • Mustapippuria
Pikkelöity fenkoli
  • 1 kpl fenkoli
  • 1 dl etikka
  • 2 dl Sokeri
  • 3 dl Vesi
  • 1 kpl tillinippu koristeeksi
Prep Time 1 t 15 min
Raaka-ainelaskuri
kpl
Ainesosat
Perunavohvelit
  • 250 g JEPO kypsä muusiperuna
  • 400 g maito
  • 90 g voi
  • 50 g Rypsiöljy
  • 2 kpl kanamuna
  • 75 g tattarihiutale
  • 15 g leivinjauhe
  • 6 g Suola
  • 20 g perunakuorijauho
Savukalatahna
  • 120 g lämminsavusiika
  • 150 g ranskankerma (rasvaa 15-18 %)
  • 60 g omena
  • 40 g punasipuli
  • 10 g Tuoretta tilliä, hienonnettuna
  • 19 g sitruunamehu
  • Suolaa
  • Mustapippuria
Pikkelöity fenkoli
  • 1 kpl fenkoli
  • 1 dl etikka
  • 2 dl Sokeri
  • 3 dl Vesi
  • 1 kpl tillinippu koristeeksi
Ohjeet
Paahdetut perunankuoret
  1. Perunankuorista saa uunissa paahtamalla rapean herkun, joka sopii jauhettuna erinomaisesti mm. perunasoseen ja vohvelitaikinan maustamiseen. Pese perunat huolellisesti ja kuori ne. Laita kuoret uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa 175 asteessa, kunnes kuoret ovat kuivia ja kullanvärisiä. Jauha kuoret tehosekoittimella hienoksi jauhoksi.
Perunavohvelit
  1. Lämmitä maito ja voi kattilassa. Laita JEPO kypsä muusiperunat kulhoon ja lisää päälle lämmin maito-voiseos. Vatkaa seosta sähkövispilällä, kunnes saat aikaiseksi löysän muusin. Lisää muusin joukkoon öljy ja kananmunat. Sekoita ja vatkaa taikina tasaiseksi.
  2. Paahda tattarihiutaleet kuivalla pannulla täydellä teholla noin 3 minuuttia tai kunnes hiutaleet saavat hieman väriä ja alkavat tuoksua. Jauha paahdetut tattarihiutaleet jauhoksi tehosekoittimella.
  3. Sekoita keskenään paahdettu perunajauho, jauhettu tattari ja leivinjauhe. Kaada seos vohvelitaikinan joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää suola. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia huoneenlämmössä.
  4. Lämmitä vohvelirauta kuumaksi ja voitele se voilla tai öljyllä. Vinkki: Vuokaspray on kätevä apu vohveliraudan kuviollisten paistolevyjen voiteluun. Paista vohvelit vohvelipannussa rapeiksi ja kullanruskeiksi.
Savukalatahna
  1. Hienonna sipuli ja leikkaa omena pieniksi kuutioiksi. Omenan voi kuutioida kuorellisena. Poista mahdolliset ruodot siikafileestä ja hienonna se. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita huolellisesti, jotta saat tasaisen tahnan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Pikkelöity fenkoli
  1. Kiehauta etikka, sokeri ja vesi kattilassa. Höylää fenkoli mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi tai leikkaa veitsellä haluamaasi muotoon. Laita fenkoli kannelliseen lasipurkkiin ja kaada päälle lämmin etikkaliemi. Sulje kansi ja jäähdytä huoneenlämmössä. Siirrä jäähtynyt purkki jääkaappiin ja säilytä kylmässä.

Perunakompotti paahdetulla perunakuorijauheella ja perunalastuilla

Vuoden Kokki 2017 Mattias Åhmanin reseptivinkit

Tulosta
Perunakompotti paahdetulla perunakuorijauheella ja perunalastuilla
Raaka-ainelaskuri
Ainesosat
  • 500 g JEPO kypsää muusiperunaa
  • 300 g Maitoa
  • 100 g ruskistettua voita
  • 3 rkl perunakuorijauhetta
  • Suolaa
PAAHDETUT PERUNAKUORET
  • 1-2 raakaa perunaa
PERUNALASTUT
  • 100 g raakaa perunaa
  • 2 l Rypsiöljy
  • Suola
Raaka-ainelaskuri
Ainesosat
  • 500 g JEPO kypsää muusiperunaa
  • 300 g Maitoa
  • 100 g ruskistettua voita
  • 3 rkl perunakuorijauhetta
  • Suolaa
PAAHDETUT PERUNAKUORET
  • 1-2 raakaa perunaa
PERUNALASTUT
  • 100 g raakaa perunaa
  • 2 l Rypsiöljy
  • Suola
Ohjeet
  1. Murskaa kypsät perunat kattilassa pallovispilällä. Ruskista voi kattilassa. Voi on valmis, kun alkaa kuplia, väri on vaaleanruskea ja tuoksu on pähkinäinen. Ota kattila pois lämmöltä. Lisää perunasurvoksen joukkoon ruskistettu voi ja maito. Kiehauta voi-perunaseos. Lisää paahdettu perunankuorijauhe. Mausta suolalla.
  2. Laita perunakompotti lautaselle. Ripottele pienennettyjä perunasipsejä kompotin päälle. Koristele suosikkiyrteillä ja ripottele vielä paahdettua perunakuorijauhetta annoksen päälle.
PAAHDETUT PERUNAKUORET
  1. Pese perunat huolellisesti ennen kuorintaa.
  2. Kuori perunat ohuelti. Laita kuoret uunipellille leivinpaperin päälle.
  3. Paista kuoria uunissa 175 asteessa kunnes ovat kullanruskeita ja kuivia.
  4. Sekoita tehosekoittimella hienojakoiseksi jauhoksi.
  5. Sopii erittäin hyvin esim. perunamuusin maustamiseen.
PERUNALASTUT
  1. Leikkaa perunat mandoliini- leikkurilla n. 1 mm viipaleiksi.
  2. Huuhtele haaleassa vedessä, kunnes vesi on kirkasta.
  3. Paista kuoret friteerauskeittimessä 140 astetta. Sekoita säännöllisin väliajoin ettei perunaviipaleet tartu toisiinsa.
  4. Perunalastut ovat valmiita, kun öljy ei enää kupli ja lastuissa on hieno väri.
  5. Valuta lastut talouspaperin päällä ja mausta suolalla.

Elokuun resepti: Peruna-paahtopaistisalaatti

tarja-ahokasTarjan_perunasalaattiPeruna-paahtopaistisalaatti on juhlava ja ruokaisa, hieman erityyppinen kuin perinteinen perunasalaatti. Se valmistetaan kuorellisista, paahdetuista uunilohkoperunoista. Salaatin valmistus on monivaiheinen, mutta maukas, raikas ja herkullinen lopputulos kruunaa vaivan. Tämän reseptin lähettäjä Rasekon kouluttaja ja Turun keittiömestariyhdistyksen varapuheenjohtaja Tarja Ahokas on valmistanut tätä tykättyä perunasalaattia moniin juhlatilaisuuksiin.

 

 

 

Tulosta
Peruna-paahtopaistisalaatti
Laktoositon, gluteeniton, maidoton. Annoskoko a’ n. 100 gr
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 5,000 kg JEPO raaka kuorellinen uunilohkoperuna
  • 0,220 kg Rypsiöljy
  • 0,020 kg Suola
  • 0,010 kg Savupaprikajauhe
  • 0,005 kg Mustapippuri, rouhittu
  • 1,200 kg Punasipulia renkaina
  • 0,310 kg Sitruunavinegretti, Hellmann’s
  • 0,085 kg Sokeri
  • 1,000 kg Paprikasuikale punainen, tuore
  • 1,000 kg Tuorekurkku, sisus poistettu
  • 0,160 kg Sitruunavinegretti, Hellmann’s
  • 1,300 kg Naudan paahtopaisti kypsä, viipaloitu (Saarioinen)
  • 0,350 kg Lehtikaali
  • 0,045 kg öljyä
  • 0,010 kg Suolaa
  • 0,050 kg pinjansiemeniä
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 5,000 kg JEPO raaka kuorellinen uunilohkoperuna
  • 0,220 kg Rypsiöljy
  • 0,020 kg Suola
  • 0,010 kg Savupaprikajauhe
  • 0,005 kg Mustapippuri, rouhittu
  • 1,200 kg Punasipulia renkaina
  • 0,310 kg Sitruunavinegretti, Hellmann’s
  • 0,085 kg Sokeri
  • 1,000 kg Paprikasuikale punainen, tuore
  • 1,000 kg Tuorekurkku, sisus poistettu
  • 0,160 kg Sitruunavinegretti, Hellmann’s
  • 1,300 kg Naudan paahtopaisti kypsä, viipaloitu (Saarioinen)
  • 0,350 kg Lehtikaali
  • 0,045 kg öljyä
  • 0,010 kg Suolaa
  • 0,050 kg pinjansiemeniä
Ohjeet
  1. Sekoita raakojen lohkoperunoiden joukkoon öljy, suola, paprikajauhe ja mustapippurirouhe.
  2. Laita perunat leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi pellille tai matalaan GN-vuokaan.
  3. Paista kuivapaistolla 180 astetta noin 20 minuuttia eli kunnes perunat ovat kypsiä ja saaneet kauniin paistopinnan. Laita jäähdytyskaappiin jäähtymään.
  4. Laita punasipulirenkaat marinoitumaan sokerilla maustettuun sitrusvinaigretteen vähintään tunniksi
  5. Halkaise kurkku pituussuuntaan ja poista pariisinperunaraudalla keskiosa. Leikkaa kurkku viipaleiksi. (käytä sisus esim. smoothien joukkoon)
  6. Pyöräytä paprikat ja kurkkuviipaleet pienessä määrässä sitrusvinaigrettea
  7. Poista lehtikaalista paksut ruodit ja leikkaa suikaleiksi
  8. Sekoita lehtikaalisuikaleisiin vähän öljyä ja suolaa ja laita uunipelleille ohuet kerrokset ja paahda uunissa 150 asteessa muutama minuutti tai kunnes ovat rapeita. Jäähdytä
  9. Leikkaa paahtopaistiviipaleet saman kokoiseksi suikaleeksi kuin paprikakin
  10. Paahda pinjansiemeniä hetki kuivalla paistinpannulla.
  11. Yhdistä kaikki aineet isossa astiassa ja laita tarjolle. Jätä osa lehtikaalista salaatin päälle. Koristele pinjansiemenillä

TEX-MEX Jauhelihaperunavuoka, JEPO:n juhlavuoden perunaresepti

JEPO:n 40-vuotisjuhlavuoden reseptikilpailun voittajaresepti.

Resepti: Kirkkonummen koulukeskuksen keittiö
Ritva Saksa & keittiötiimi


JEPOn juhlavuoden perunareseptiksi valittiin Tex-Mex jauhelihaperunavuoka. Reseptissä yhdistyy hauskasti suomalainen peruna suosittuihin meksikolaisiin raaka-aineisiin ja makuihin. Ruoka sopii kaikenikäisille maustetasoa muuntelemalla. Tex-Mex vuoka valmistuu nopeasti ja helposti uunissa käyttämällä kypsää perunaviipaletta ja kypsää jauhelihaa. Tämä on uudenlainen, maukkaampi versio perinteisestä jauheliha-perunaviipalelaatikosta.


Tulosta
TEX-MEX Jauhelihaperunavuoka
5,758 kg Raaka-aineet yhteensä 1 kpl 1/1 GN 65 mm n. 20 ann. a´280 gr
Raaka-ainelaskuri
annosta a' 280 gr
Ainesosat
  • 3,000 kg JEPO kypsä viipaleperuna 5 mm 3 kg = 1 pss
JAUHELIHATÄYTE:
  • 0,015 kg Rypsiöljy
  • 0,015 kg Tomaattisose (1 rkl )
  • 0,500 kg Tomaattimurska
  • 0,120 kg Sipulikuutio
  • 0,800 kg Kypsä jauheliha nauta 0, sousvide
  • 0,030 kg Lihaliemijauhe
  • 0,040 kg Taco-mausteseos
  • 0,013 kg Grillausmauste
KASTIKE:
  • 0,900 kg Ruokakerma
  • 0,180 kg Juustocreme
  • 0,025 kg Taco-mausteseos
  • 0,020 kg Grillausmauste
PINNALLE PAISTON JÄLKEEN:
  • 0,100 kg Nachos Chipsejä
Raaka-ainelaskuri
annosta a' 280 gr
Ainesosat
  • 3,000 kg JEPO kypsä viipaleperuna 5 mm 3 kg = 1 pss
JAUHELIHATÄYTE:
  • 0,015 kg Rypsiöljy
  • 0,015 kg Tomaattisose (1 rkl )
  • 0,500 kg Tomaattimurska
  • 0,120 kg Sipulikuutio
  • 0,800 kg Kypsä jauheliha nauta 0, sousvide
  • 0,030 kg Lihaliemijauhe
  • 0,040 kg Taco-mausteseos
  • 0,013 kg Grillausmauste
KASTIKE:
  • 0,900 kg Ruokakerma
  • 0,180 kg Juustocreme
  • 0,025 kg Taco-mausteseos
  • 0,020 kg Grillausmauste
PINNALLE PAISTON JÄLKEEN:
  • 0,100 kg Nachos Chipsejä
Ohjeet
  1. Sekoita jauhelihatäytteen ainekset keskenään. Mausta seos.
  2. Laita perunaviipaleita ja täytettä kerroksittain voideltuun GN-vuokaan.
  3. Sekoita juustocreme ja kerma. Mausta. Annostele kastike vuuan päälle.
  4. Paisto:yhdistelmäpaisto 130 astetta n. 45 min.
  5. Tarjolle laitettaessa ripottele nachoja vuuan pinnalle.