Peruna-pinaattipaistos

Tulosta
Peruna-pinaattipaistos
1 kpl 1/1 GN vuoka
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 3,000 kg JEPO kypsä viipaleperuna 5 mm tai kypsä, kuorellinen viipaleperuna 8 mm
  • 0,030 kg valkosipulimurskaa
  • 0,600 kg pakastepinaattia
  • 10 kpl Kananmunia
  • 1,000 kg ruokakermaa
  • 0,030 kg Suolaa
  • 0,002 kg Mustapippuria
  • 0,005 kg chilirouhetta
  • 0,002 kg muskottipähkinää
  • 0,400 kg Juustoraastetta
  • 0,070 kg ruohosipulia, basilikaa tai persiljaa
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 3,000 kg JEPO kypsä viipaleperuna 5 mm tai kypsä, kuorellinen viipaleperuna 8 mm
  • 0,030 kg valkosipulimurskaa
  • 0,600 kg pakastepinaattia
  • 10 kpl Kananmunia
  • 1,000 kg ruokakermaa
  • 0,030 kg Suolaa
  • 0,002 kg Mustapippuria
  • 0,005 kg chilirouhetta
  • 0,002 kg muskottipähkinää
  • 0,400 kg Juustoraastetta
  • 0,070 kg ruohosipulia, basilikaa tai persiljaa
Ohjeet
  1. Sulata ja valuta pakastepinaatti.
  2. Vatkaa kananmunat ja sekoita joukkoon ruokakerma.
  3. Lisää kananmuna-kermaseokseen pinaatti, valkosipulimurska, juustoraaste ja hiennonnetut yrtit.
  4. Mausta seos suolalla, pippurilla, chilirouheella ja muskotilla.
  5. Laita kerros perunaviipaleita voideltuun GN-vuokaan
  6. Levitä perunaviipaleiden päälle kerros pinaattiseosta.
  7. Jatka kerroksittain vielä toinen perunakerros ja pinaattikerros.
  8. Laita päällimmäiseksi perunaviipaleita.
  9. Paista yhdistelmäpaistolla 160 astetta n. 45 min.
Vinkki

Vinkki: Tarjoa paistos sellaisenaan raikkaan salaatin kera tai liha/kalaruokien lisukkeena.

Perunavohvelit, lämminsavusiikaa ja pikkelöityä fenkolia

Tulosta
Perunavohvelit, lämminsavusiikaa ja pikkelöityä fenkolia
Prep Time 1 t 15 min
Raaka-ainelaskuri
kpl
Ainesosat
Perunavohvelit
  • 250 g JEPO kypsä muusiperuna
  • 400 g maito
  • 90 g voi
  • 50 g Rypsiöljy
  • 2 kpl kanamuna
  • 75 g tattarihiutale
  • 15 g leivinjauhe
  • 6 g Suola
  • 20 g perunakuorijauho
Savukalatahna
  • 120 g lämminsavusiika
  • 150 g ranskankerma (rasvaa 15-18 %)
  • 60 g omena
  • 40 g punasipuli
  • 10 g Tuoretta tilliä, hienonnettuna
  • 19 g sitruunamehu
  • Suolaa
  • Mustapippuria
Pikkelöity fenkoli
  • 1 kpl fenkoli
  • 1 dl etikka
  • 2 dl Sokeri
  • 3 dl Vesi
  • 1 kpl tillinippu koristeeksi
Prep Time 1 t 15 min
Raaka-ainelaskuri
kpl
Ainesosat
Perunavohvelit
  • 250 g JEPO kypsä muusiperuna
  • 400 g maito
  • 90 g voi
  • 50 g Rypsiöljy
  • 2 kpl kanamuna
  • 75 g tattarihiutale
  • 15 g leivinjauhe
  • 6 g Suola
  • 20 g perunakuorijauho
Savukalatahna
  • 120 g lämminsavusiika
  • 150 g ranskankerma (rasvaa 15-18 %)
  • 60 g omena
  • 40 g punasipuli
  • 10 g Tuoretta tilliä, hienonnettuna
  • 19 g sitruunamehu
  • Suolaa
  • Mustapippuria
Pikkelöity fenkoli
  • 1 kpl fenkoli
  • 1 dl etikka
  • 2 dl Sokeri
  • 3 dl Vesi
  • 1 kpl tillinippu koristeeksi
Ohjeet
Paahdetut perunankuoret
  1. Perunankuorista saa uunissa paahtamalla rapean herkun, joka sopii jauhettuna erinomaisesti mm. perunasoseen ja vohvelitaikinan maustamiseen. Pese perunat huolellisesti ja kuori ne. Laita kuoret uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa 175 asteessa, kunnes kuoret ovat kuivia ja kullanvärisiä. Jauha kuoret tehosekoittimella hienoksi jauhoksi.
Perunavohvelit
  1. Lämmitä maito ja voi kattilassa. Laita JEPO kypsä muusiperunat kulhoon ja lisää päälle lämmin maito-voiseos. Vatkaa seosta sähkövispilällä, kunnes saat aikaiseksi löysän muusin. Lisää muusin joukkoon öljy ja kananmunat. Sekoita ja vatkaa taikina tasaiseksi.
  2. Paahda tattarihiutaleet kuivalla pannulla täydellä teholla noin 3 minuuttia tai kunnes hiutaleet saavat hieman väriä ja alkavat tuoksua. Jauha paahdetut tattarihiutaleet jauhoksi tehosekoittimella.
  3. Sekoita keskenään paahdettu perunajauho, jauhettu tattari ja leivinjauhe. Kaada seos vohvelitaikinan joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää suola. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia huoneenlämmössä.
  4. Lämmitä vohvelirauta kuumaksi ja voitele se voilla tai öljyllä. Vinkki: Vuokaspray on kätevä apu vohveliraudan kuviollisten paistolevyjen voiteluun. Paista vohvelit vohvelipannussa rapeiksi ja kullanruskeiksi.
Savukalatahna
  1. Hienonna sipuli ja leikkaa omena pieniksi kuutioiksi. Omenan voi kuutioida kuorellisena. Poista mahdolliset ruodot siikafileestä ja hienonna se. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita huolellisesti, jotta saat tasaisen tahnan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Pikkelöity fenkoli
  1. Kiehauta etikka, sokeri ja vesi kattilassa. Höylää fenkoli mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi tai leikkaa veitsellä haluamaasi muotoon. Laita fenkoli kannelliseen lasipurkkiin ja kaada päälle lämmin etikkaliemi. Sulje kansi ja jäähdytä huoneenlämmössä. Siirrä jäähtynyt purkki jääkaappiin ja säilytä kylmässä.

Juustogratinoidut uuniperunat pekoni-persiljatäytteellä

Vuoden Kokki 2017 Mattias Åhmanin reseptivinkit

Tulosta
Juustogratinoidut uuniperunat pekoni-persiljatäytteellä
Raaka-ainelaskuri
Ainesosat
  • 4 kpl JEPO kypsiä uuniperunoita
  • 170 g pekonia
  • 100 g Maitoa
  • 75 g Voita
  • 70 g salottisipulia
  • 10 g tuoretta persiljaa
  • 100 g kermajuustoa raasteena
  • Suolaa
  • Mustapippuria
Raaka-ainelaskuri
Ainesosat
  • 4 kpl JEPO kypsiä uuniperunoita
  • 170 g pekonia
  • 100 g Maitoa
  • 75 g Voita
  • 70 g salottisipulia
  • 10 g tuoretta persiljaa
  • 100 g kermajuustoa raasteena
  • Suolaa
  • Mustapippuria
Ohjeet
  1. Aseta perunat pitkittäin ja halkaise kahtia. Koverra perunan sisus varovasti siten, että kuoreen jää n. 3 mm perunaa kuoren sisäpuolelle. Kuutioi pekoni ja sipuli pieniksi. Ruskista pekoni paistinpannulla. Lisää sipulikuutiot, kun pekoni alkaa olla rapeaa.
  2. Laita perunan koverrettu sisus, maito ja voi kattilaan ja kiehauta. Vatkaa pallovispilällä, kunnes rakenne on sileää kuin perunamuusi. Lisää muusitäytteeseen ruskistettu pekoni ja sipuli. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Hienonna persilja ja lisää se vielä täytteeseen.
  3. Täytä perunakuoret perunamuusitäytteellä. Ripottele juustoraaste tasaisesti pinnan päälle ja paista uunissa 200 asteessa noin 40 min tai kunnes pinta on kullanruskea.

Perunasalaatti yrttiöljyn kera, omenaa ja pikkelöityä sipulia

Vuoden Kokki 2017 Mattias Åhmanin reseptivinkit

Tulosta
Perunasalaatti yrttiöljyn kera, omenaa ja pikkelöityä sipulia
Raaka-ainelaskuri
Ainesosat
  • 500 g JEPO kypsää, kuorellista viipaleperunaa
  • 140 g omenaa
  • 50 g kypsytettyä juustoa
  • 30g g kevätsipulia
  • 30 g auringonkukansiemeniä
  • Suolaa
  • Mustapippuria
PIKKELÖITY SIPULI
  • 70 g salottisipulia
  • 30 g etikkaa
  • 60 g Sokeria
  • 90 g Vettä
YRTTIÖLJY
  • 1 ruukku basilikaa
  • 1 ruukku persiljaa
  • 1 ruukku ruohosipulia
  • 4 g valkosipulia
  • 70 g auringonkukansiemeniä
  • 1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • Suolaa
  • Mustapippuria
Raaka-ainelaskuri
Ainesosat
  • 500 g JEPO kypsää, kuorellista viipaleperunaa
  • 140 g omenaa
  • 50 g kypsytettyä juustoa
  • 30g g kevätsipulia
  • 30 g auringonkukansiemeniä
  • Suolaa
  • Mustapippuria
PIKKELÖITY SIPULI
  • 70 g salottisipulia
  • 30 g etikkaa
  • 60 g Sokeria
  • 90 g Vettä
YRTTIÖLJY
  • 1 ruukku basilikaa
  • 1 ruukku persiljaa
  • 1 ruukku ruohosipulia
  • 4 g valkosipulia
  • 70 g auringonkukansiemeniä
  • 1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • Suolaa
  • Mustapippuria
Ohjeet
  1. Levitä perunaviipaleet lautaselle. Mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa omenat kuutioiksi ja höylää juusto. Pilko kevätsipuli. Paahda auringonkukansiemenet kuivassa paistinpannussa, kunnes ovat kullanruskeita. Lisää kaikki ainesosat ja pikkelöityä salottisipulia perunoiden päälle. Kaada yrttiöljy salaatin päälle.
PIKKELÖITY SIPULI
  1. Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla tai veitsellä. Kiehauta muut ainesosat ja lisää sen jälkeen sipuliviipaleet joukkoon. Anna kiehahtaa ja ota pois liedeltä. Jäähdytä huoneenlämmössä. Säilytä pikkelöity sipuli jääkaapissa.
YRTTIÖLJY
  1. Paahda auringonkukansiemenet paistinpannussa, kunnes ovat kullanruskeita. Leikkaa suurin osa yrttien varsista pois, käytä lehdet. Kuori valkosipulit. Sekoita kaikki ainesosat tehosekoittimella kunnes koostomus on sileä. Mausta ja tarkista maku.

Tomaattiset vuohenjuustoperunat

Tulosta
Tomaattiset vuohenjuustoperunat
Raaka-ainelaskuri
Ainesosat
  • 3,0 kg Jepo Kypsä, Kuorellinen tai kuoreton viipaleperuna 8 mm
  • 0,3 kg Aurinkokuivattua tomaattia kuutiona tai suikaleena
  • 1 tl Mustapippuria
  • 2 tl Suolaa
  • 2 tl Timjamia
  • 0,6-0,8 l Ruokakermaa 15 %
  • 0,4 kg Vuohenjuustoa muruna
  • 2-4 rkl Juoksevaa hunajaa
Raaka-ainelaskuri
Ainesosat
  • 3,0 kg Jepo Kypsä, Kuorellinen tai kuoreton viipaleperuna 8 mm
  • 0,3 kg Aurinkokuivattua tomaattia kuutiona tai suikaleena
  • 1 tl Mustapippuria
  • 2 tl Suolaa
  • 2 tl Timjamia
  • 0,6-0,8 l Ruokakermaa 15 %
  • 0,4 kg Vuohenjuustoa muruna
  • 2-4 rkl Juoksevaa hunajaa
Ohjeet
  1. Laita voideltuun GN-vuokaan kerroksittain perunaviipaleet, aurinkokuivatut tomaatit ja vuohenjuusto muru
  2. Sekoita ruokakerman joukkoon suola, mustapippuri ja timjami
  3. Kaada ruokakerma perunoiden päälle
  4. Valuta hunaja ohuina raitoina paistoksen päälle
  5. Paista yhdistelmäuunissa 175 astetta noin 45 minuuttia, kiertoilmauunissa noin ½ tuntia

Sinappiperuna

Tulosta
Sinappiperuna
Sopii kinkun kanssa mainiosti.
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 3 kg Kypsiä perunoita
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • 600 g Sipulia hienonnettuna
  • Voita
  • 3-4 rkl Dijon sinappia tai jotain muuta vahvaa sinappia
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 3 kg Kypsiä perunoita
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • 600 g Sipulia hienonnettuna
  • Voita
  • 3-4 rkl Dijon sinappia tai jotain muuta vahvaa sinappia
Ohjeet
  1. Kuullota sipuli tilavalla pannulla voissa, lisää perunat ja paista muutama minuutti.
  2. Lisää sinappi ja kerma, mausta.

Paprikainen peruna-silakkalaatikko, maaliskuun resepti

Maaliskuun perunareseptiksi valittiin Paprikainen peruna-silakkalaatikko. Reseptin lähetti Sari Nieminen Kausalasta. Reseptissä on mukavasti uudistettu perinteinen silakkalaatikko. Kalan käyttöä tulisi lisätä ja silakkaruokia näkyy yhä harvemmin ammattikeittiöiden ruokalistoilla. Jospa tämä uudenlainen, herkullinen silakkalaatikko löytäisi tiensä monen ruokailijan lautaselle.

Tulosta
Paprikainen peruna-silakkalaatikko
1 kpl 1/1 GN 65 mm L, G
Raaka-ainelaskuri
annosta a' 300 gr
Ainesosat
  • 3 kg JEPO kypsä viipaleperuna 5 mm
  • 0,5 kg Sipulikuutio, pakaste
  • 1 kg Silakkafileitä
  • 0,3 kg Paprikasuikaleita
  • 0,025 kg Suolaa
  • 0,006 kg Mustapippuria
  • 1-2 rkl Hienonnettua, kuivattua fenkolia
  • 1 kg Ruokakermaa, laktoositon
  • 0,2 kg Emmental -juustoraastetta
Raaka-ainelaskuri
annosta a' 300 gr
Ainesosat
  • 3 kg JEPO kypsä viipaleperuna 5 mm
  • 0,5 kg Sipulikuutio, pakaste
  • 1 kg Silakkafileitä
  • 0,3 kg Paprikasuikaleita
  • 0,025 kg Suolaa
  • 0,006 kg Mustapippuria
  • 1-2 rkl Hienonnettua, kuivattua fenkolia
  • 1 kg Ruokakermaa, laktoositon
  • 0,2 kg Emmental -juustoraastetta
Ohjeet
  1. Levitä kerroksittain voideltuun GN 1/1-65 -vuokaan viipaleperunat, sipulikuutiot, paprikasuikaleet ja suikaloidut silakkafileet.
  2. Ripottele kerrosten väliin tasaisesti suola-pippuriseosta ja fenkolia. Sekoita ruokakerman joukkoon juustoraaste.
  3. Kaada juustokermaseos vuokaan.
  4. Paista yhdistelmäpaistolla kiertoilmauunissa 150 asteessa n. 50 min.