Perunatorttu, syyskuun resepti

ArjaSyyskuun resepti on omenainen perunatorttu. Peruna on monipuolinen raaka-aine myös suolaiseen ja makeaan leivontaan. Makeita leivonnaisreseptejä on melko vähän, joten tämä herkullisen leivonnaisen resepti otettiin ilolla vastaan reseptikilpailussamme. Lehtori Arja Myllykangas Vaasan ammattiopistosta lähetti meille tämän syksyn alkuun sopivan reseptin. Perunatorttu on helppo ja nopea tehdä. Pohjat voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin ja täyttää sitten juuri ennen tarjoilua. Hyviä kahvihetkiä!


Tulosta
Perunatorttu
Raaka-ainelaskuri
annosta a' 100 gr
Ainesosat
Pohja
  • 0,150 kg JEPO kypsä annosperuna
  • 0,150 kg Voita tai margariinia
  • 0,180 kg Vehnäjauhoja
Täyte
  • 2 dl Kuohukermaa
  • 1 rkl Sokeria
  • 2 tl Vaniljasokeria
  • 2 dl Omenasosetta
  • Sokeriliemessä kiehautettuja omenalohkoja
  • Pinnalle tomusokeria
Raaka-ainelaskuri
annosta a' 100 gr
Ainesosat
Pohja
  • 0,150 kg JEPO kypsä annosperuna
  • 0,150 kg Voita tai margariinia
  • 0,180 kg Vehnäjauhoja
Täyte
  • 2 dl Kuohukermaa
  • 1 rkl Sokeria
  • 2 tl Vaniljasokeria
  • 2 dl Omenasosetta
  • Sokeriliemessä kiehautettuja omenalohkoja
  • Pinnalle tomusokeria
Ohjeet
  1. Raasta kypsät perunat hienoksi raasteeksi.
  2. Sekoita pehmeä rasva, perunaraaste ja vehnäjauhot keskenään
  3. Laita taikina hetkeksi kylmään lepäämään.
  4. Jaa taikina kolmeen osaan ja pyöritä palloiksi.
  5. Kaaviloi pallot pyöreiksi, halkaisijaltaan n. 20 cm levyiksi.
  6. Paista torttupohjat 150 asteessa 15 minuuttia.
  7. Vatkaa sokerilla ja vaniljasokerilla maustettu kerma vaahdoksi.
  8. Kokoa kakku tarjoiluvadille siten, että ensimmäisen pohjan päälle levitetään omenasosetta, omenalohkoja ja puolet kermavaahdosta.
  9. Toinen levy nostetaan päälle ja sille loput täytteet.
  10. Nosta kolmas levy kanneksi ja sirottele sille tomusokeria.

Peruna-pekoni Tournedos, toukokuun resepti

Toukokuun reseptin ovat laatineet Mika Tuomisto ja Kari Saari Turun keittiömestareista.

Toukokuussa alkaa kesän juhlakausi.Toukokuun resepti Peruna-pekoni tournedos sopii juhlaruokien perunalisäkkeeksi. Tässä ruuassa yhdistetään peruna ja kasvikset sekä pekoni yhdeksi maukkaaksi kokonaisuudeksi. Näin annosten kokoaminen sujuu nopeasti ,kun lisukkeet ovat samassa perunan kanssa.

Tulosta
Peruna-pekoni Tournedos
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 2 kg JEPO kypsä muusiperuna
  • 2 dl Kuohukermaa
  • 3 dl Juustoraastetta
  • 6 kpl Kananmunia
  • 1 rkl Jauhettua muskottipähkinää
  • 1,5 rkl Hienoa merisuolaa
  • 24 kpl Pekonisiivuja
  • 2 kpl Kesäkurpitsoja
  • 2 kpl Porkkanoita
Raaka-ainelaskuri
annosta
Ainesosat
  • 2 kg JEPO kypsä muusiperuna
  • 2 dl Kuohukermaa
  • 3 dl Juustoraastetta
  • 6 kpl Kananmunia
  • 1 rkl Jauhettua muskottipähkinää
  • 1,5 rkl Hienoa merisuolaa
  • 24 kpl Pekonisiivuja
  • 2 kpl Kesäkurpitsoja
  • 2 kpl Porkkanoita
Ohjeet
  1. Huuhtele muusiperunat, jotta ylimääräinen tärkkelys saadaan pois.
  2. . Perunat kuumennetaan esim. yhdistelmäuunissa höyryssä n. 10 min. Soseutetaan tai paseerataan hienoksi.
  3. Lisää kerma, juustoraaste ja mausteet survotun perunan sekaan.
  4. Erottele munankeltuaiset ja valkuaiset erikseen.
  5. Lisää keltuaiset melko voimakkaasti sekoittaen
  6. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, ja lisää massaan nostellen.( Älä vatkaa)
  7. Levitä pekonit leivinpaperille ja lisää niiden päälle raastettua porkkanaa sekä pitkittäissuuntaan höylättyä kesäkurpitsaa (vinkki: pekoni parempi työstää kylmänä).
  8. Pyöräytä/ kierräytä pekoni ja kasvikset voidellun timbaalivuuan sisään, niin että pekoni on ulkoreunalla.
  9. Pursota perunamassa sisään, reunan tasalle, koska massa kohoaa muuten yli.
  10. Paista 200 asteessa 15 minuuttia. Anna vetäytyä hieman ennen esille laittoa.
Vinkki

Vinkki :Teimme silikonisiin timbaalivuokiin 12 kpl / matto, eli mahtuu 1/1 gn pellille kaksi mattoa.

Peruna-pekoni Tournedos helpottaa Carten nostoissa, koska lisäkkeet samassa paketissa.