Perunan varastotilanne on poikkeuksellisen alhainen

11.11.2021

Perunan varastotilanne on tänä syksynä poikkeuksellisen alhainen. Luonnonvarakeskuksen maatiloille tekemän varastokyselyn mukaan perunaa oli lokakuussa varastoissa 171 miljoonaa kiloa, josta ruokaperunaa oli 141 miljoonaa kiloa. Tätä alhaisempi määrä on ollut vain syksyllä 2012.

Alhaisen varastotilanteen taustalla on perunasadon määrä, joka kuivan kesän vuoksi oli huonompi verrattuna viime vuoteen. Kuivuus lisäsi myös perunaruven määrää.  

Perunan markkinatilanne

Perunan alhaiset varastomäärät eivät ole vielä vaikuttaneet suoraan viljelijähintaan, joka on ollut viime vuotta alhaisempi. Tuotantopanosten, kuten energian, lannoitteiden sekä pakkausmateriaalien hintojen nousu, tulevat kuitenkin vaikuttamaan hintoihin.

– Perunasato vaikuttaa jäävän pieneksi myös muissa Euroopan maissa. Muualla perunan hinta on lähtenyt nousuun sadon jäätyä pienemmäksi, sama kehitys olisi luonnollista myös Suomessa, sillä samalla on myös kustannukset nousseet merkittävästi niin tuottajalla kuin pakkaajalla ja jalostajalla, toteaa toimitusjohtaja Markus Jussila Jepuan Peruna Oy:stä. 

Lisätiedot

Ruokaperunaa varastoissa poikkeuksellisen vähän (LUKE)

Ruokaperunan varastot (LUKE)

Suomalainen peruna turvaa huoltovarmuutta