Jepualla on pitkät perunanviljelyn perinteet. Sen maaperä soveltuu hyvin perunanviljelyyn, ja alue on jo pitkään tunnettu perunan valtakuntana. Jepualaiset perunanviljelijät alkoivat heti sodan jälkeen keskustella perunan varastoinnin ja myynnin yhteistyöstä. Mutta kesti vielä 30 vuotta ennen kuin suunnitelmat toteutuivat.
Kun sitten vihdoin päästiin alkuun, vauhti olikin huimaa. Ryhmä jepualaisia kokoontui vuonna 1975 perustamaan uutta yhtiötä, jonka nimeksi tuli Jeppo Potatis Ab – Jepuan Peruna Oy. Toimitusjohtajaksi valittiin Stig Jakobsson. Yhtiö vuokrasi teollisuustontin ja piirustukset varastohalliin, johon tuli mahtua runsaat 5 miljoonaa kiloa perunaa. Perunanviljelijät lähtivät innolla mukaan ja 95 % jepualaisista perunanviljelijöistä liittyi yhtiöön. Osakepääomaa jouduttiin korottamaan, jotta kaikille kiinnostuneille olisi tilaa. Osakkaiden valtaenemmistö – 115 osakasta 136:sta – oli itse perunanviljelijöitä.
Yhtiössä oli jo varhain päätetty, että tuotevalikoimaan pitäisi saada pakatun ruokaperunan rinnalle myös pidemmälle jalostettuja tuotteita. Mutta ratkaiseva kysymys oli, kuinka se tehtäisiin. Asiasta keskusteltiin vuosikausia hallituksen joka kokouksessa. Ensin tutkittiin, voisiko yhtiö valmistaa ranskalaisia perunoita tai perunalastuja, mutta lopulta todettiin, että sillä saralla oli liian kova kilpailu. Toisena vaihtoehtona oli kuoritun perunan myynti. Perunankuorintakoneesta pyydettiinkin tarjouksia ja sellainen ostettiin, mutta sitä ei koskaan otettu käyttöön. Kesti lähes 15 vuotta ennen kuin yhtiö ryhtyi tosissaan perunan jatkojalostukseen.
Jepuan Peruna investoi 1990-luvun alussa koko tuotantolinjaan, joka sisälsi eri perunatuotteiden kuorinnan, tyhjiöpakkaamisen ja keittämisen. Linjaa on sittemmin uusittu ja laajennettu kolme kertaa. Investoinnit tehtiin oikeaan aikaan, sillä ruoanvalmistus oli vuosien aikana muuttunut Suomessa, sillä ammattimainen ruoanvalmistus siirtyi yhä enemmän keskuskeittiöihin.
Yhtiö on 2000-luvulla edelleen jalostanut viljelymenetelmiä ja virtaviivaistanut tuotantoa. Yritys tuottaa vuosittain noin 17 miljoonaa kiloa kypsiä ja raakoja perunatuotteita ammattikeittiöiden ja elintarviketeollisuuden käyttöön. Tuotteita käytetään monipuolisesti ammattikeittiöiden ja ravintoloiden tarjoamissa aterioissa kuin myös elintarviketeollisuuden valmisruuissa.
Toimintamme vahvat juuret, vuosikymmenten viljelyosaaminen ja pitkä kokemus perunatuotteiden jalostuksesta ovat mahdollistaneet sen, että JEPO on nykyisin Suomen syödyin peruna.
Tutustu tuotteisiimme
JEPO peruna on vastuullinen valinta (pdf)