Iloa kohtuullisesta sadosta ja huolta kustannusten noususta

Luonnonvarakeskus kertoi Suomen syksyisestä perunasadosta muutama viikko sitten julkaisemassaan ruokaperunan varastotilastossa.  Vaikka Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan tuotantoalueilla kärsittiin paikallisesti katastrofaalisista sateista, saatiin Suomessa tänä syksynä 159 miljoonan kilon ruokaperunasato. Sato on viimevuotista hieman suurempi ja saammekin nauttia kotimaista perunaa myös tulevana vuonna hyvillä mielin.

Meillä Jepualla päästiin sadonkorjuuseen syyskuun alussa hyvän sään aikana.  Sadonkorjuun olosuhteet olivat yleisesti hyvät, mutta joillakin alueilla oli myös haasteita ja perunapelloilla oli useissa paikoissa sateiden aiheuttamia vaurioita. Sadosta tuli kuitenkin määrällisesti riittävä ja saimme viljelysopimuksen mukaiset määrät perunaa.

Ilo sadosta ei kuitenkaan vie ajatuksia pois huolesta, jota kustannusten nousu ja energian hintaan liittyvä epävarmuus aiheuttavat myös peruna-alan ammattilaisten keskuudessa. Luken ruokaperunan varastotilaston mukaan syyskuussa 2022 ruokaperunan tuottajahinta oli 19,96 senttiä /100 kiloa. Hinta on noussut edellisvuoteen verrattuna noin kahdella sentillä. Tämä ei kuitenkaan kompensoi todellista tuotantokustannusten nousua energia- ja voiteluaineiden hintojen nousun vuoksi. Myös ruokaperunan varastoinnin kustannukset ovat kasvamassa, koska jäähdyttäminen ja tuulettaminen vaativat sähköä. Kustannusten lisäksi epävarmuutta tänä satokautena liittyy myös varastosäilyvyyteen ja laatuun.

Voit lukea lisää Luken tilastosta täällä:

https://www.luke.fi/fi/uutiset/ruokaperunaa-varastoissa-normaalimaara-varastointikestavyys-huolestuttaa

© Copyright - JEPO 2022