Savustettu peruna-lohisalaatti

Ruokaisan salaatin juju ovat savustetut perunat. Kuva: Laura Riihelä
Savustettu peruna-lohisalaatti
Tulosta
    4 annosta
    4 annosta
    Savustettu peruna-lohisalaatti
    Tulosta
      4 annosta
      4 annosta
      Ainesosat
      • 500 g pieniä perunoita tai varhaisperunaa
      • 0,75 dl Rypsiöljyä
      • 1 rkl valkoviinietikkaa
      • 1,5 tl Suolaa
      • 1 tl mustapippurirouhetta
      • 1 ruukku tilliä
      • 0,5 purjosipuli
      • 100 g isoja kapriksia
      • 150 g kylmäsavulohta
      • savustuspussi
      Raaka-ainelaskuri: annosta
      Ohjeet
      1. Pese perunat. Jätä ne kokonaisiksi tai halkaise puolikkaiksi. Pyörittele perunat pienessä öljytilkassa. Jätä loppu öljy sivuun myöhempää käyttöä varten. Paahda perunoita 175 asteessa noin 35 minuuttia. Ota perunat uunista ja valmistele savustuspussi ohjeen mukaan. Savusta perunoita 200 asteessa noin 10-15 minuuttia.
      2. Anna perunoiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja mausta ne etikalla, suolalla, pippurilla ja öljyllä.
      3. Hienonna tilli ja purjo, leikkaa kaprikset kolmeen osaan ja suikaloi kylmäsavulohi.
      4. Sekoita ainekset salaatiksi. Koristele kapriksilla ja tillillä, tarjoile.
      Vinkki

      Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/savustettu-peruna-lohisalaatti-7786

      Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

      Frozen peruna

      Miten ihanalta maistuukaan perunasta valmistettu pehmis, frozen potato! Kuva: Laura Riihelä
      Frozen peruna
      Tulosta
        4 annosta
        4 annosta
        Frozen peruna
        Tulosta
          4 annosta
          4 annosta
          Ainesosat
          • 350 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
          • 400 g turkkilaista jugurttia
          • 0,75 dl Sokeria
          Raaka-ainelaskuri: annosta
          Ohjeet
          1. Kuori perunat. Keitä tai höyrytä ne kypsäksi.
          2. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.
          3. Lisää sokeri ja jugurtti perunasoseen joukkoon. Soseuta massa kuohkeaksi sähkövatkaimella.
          4. Siirrä massa laakeaan astiaan ja anna sen jähmettyä pakastimessa noin tunti välillä sekoittaen.
          5. Tarjoile jähmettyneenä pehmiksen tapaan kotimaisten marjojen ja raastetun sitruunankuoren kera.
          Vinkki

          Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/frozen-peruna-7788

          Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

          Peruna-hernerouheohukaiset

          Näissä kasvisohukaisissa on proteiinia ja makua. Kuva: Laura Riihelä
          Peruna-hernerouheohukaiset
          Tulosta
            6 annosta
            6 annosta
            Peruna-hernerouheohukaiset
            Tulosta
              6 annosta
              6 annosta
              Ainesosat
              • 4 dl hernerouhetta
              • 2 dl Vettä
              • 125 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
              • puolikas ruukku timjamia
              • 2 isoa oksaa rosmariinia
              • 1 iso sipuli
              • 3 valkosipulin kynttä
              • 2,5 dl Maitoa
              • 3 kananmunaa
              • 1 dl vehnäjauhoa
              • 1,5 tl Suolaa
              • mustapippuria myllystä
              • öljyä paistamiseen
              Raaka-ainelaskuri: annosta
              Ohjeet
              1. Laita hernerouhe likoamaan. Kuori perunat ja raasta ne hienoksi raasteeksi.
              2. Riivi yrteistä lehdet ja hienonna ne. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit.
              3. Sekoita kaikki ainekset yhteen ohukaistaikinaksi.
              4. Paista öljyssä miedolla lämmöllä molemmin puolin.
              Vinkki

              Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/peruna-hernerouheohukaiset-7789

              Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

              Perunanäkkäri

              Rapsakassa näkkärissä on perunaa, kauraa ja pellavaa. Kuva: Laura Riihelä
              Perunanäkkäri
              Tulosta
                2 uunipellillistä
                2 uunipellillistä
                Perunanäkkäri
                Tulosta
                  2 uunipellillistä
                  2 uunipellillistä
                  Ainesosat
                  • 250 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
                  • 2 dl kaurahiutaleita
                  • 2 dl ruisjauhoa
                  • 2 tl Suolaa
                  • 3 rkl vehnäleseitä
                  • 3 rkl pellavansiemenrouhetta
                  • 2 dl Vettä
                  • 2 tl Rypsiöljyä
                  Raaka-ainelaskuri: uunipellillistä
                  Ohjeet
                  1. Kuori perunat. Kypsennä ne keittämällä tai höyryttämällä. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.
                  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne perunasoseen joukkoon.
                  3. Lisää vesi ja öljy. Vaivaa taikina tasaiseksi.
                  4. Jaa taikina neljään osaan ja kauli 3 mm paksuiksi levyiksi leivinpaperin päälle. Taikina on pehmeää, joten apuna kannattaa käyttää ruisjauhoja.
                  5. Paista 30–40 minuuttia 150 asteessa, kunnes näkkileipä on rapeaa ja väriltään kullanruskeaa.
                  6. Tarjoile dippikastikkeiden ja vihannesten kera tai käytä koristeina ruoka-annoksissa.
                  Vinkki

                  Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/perunanakkari-7790

                  Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

                  Perunapihvi

                  Tarjoa pekoninen perunapihvi hampurilaisen välissä. Kuva Laura Riihelä
                  Perunapihvi
                  Tulosta
                    6 kpl
                    6 kpl
                    Perunapihvi
                    Tulosta
                      6 kpl
                      6 kpl
                      Ainesosat
                      • 500 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
                      • 2 sipulia (a' 100 g)
                      • 2 valkosipulin kynttä
                      • puoli ruukkua tuoretta timjamia
                      • 150 g pekonia
                      • 1 tl Suolaa
                      • 1 Kananmuna
                      • 80 g salaattijuustoa
                      • voita paistamiseen
                      Raaka-ainelaskuri: kpl
                      Ohjeet
                      1. Kuori perunat ja kypsennä ne keittämällä tai höyryttämällä. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.
                      2. Riivi timjamista lehdet ja hienonna ne. Hienonna sipuli, valkosipuli ja pekoni. Kuullota ne kevyesti pienessä määrässä voita.
                      3. Lisää suola ja kananmuna perunapyreen joukkoon ja sekoita massa tasaiseksi.
                      4. Murenna salaattijuusto ja lisää loput aineet massan joukkoon. Sekoita.
                      5. Pyörittele massa pihveiksi ja paista pannulla voissa kauniin ruskeiksi molemmin puolin.
                      6. Tarjoa hampurilaisen välissä jauhelihapihvin sijaan.
                      Vinkki

                      Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/perunapihvi-7791

                      Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

                      Peruna-suklaakakku

                      Appelsiininen suklaakakku saa mehevyytensä perunasta. Kuva Laura Riihelä
                      Peruna-suklaakakku
                      Tulosta
                      26 cm irtopohjavuoka
                        12 palaa
                        12 palaa
                        Peruna-suklaakakku
                        Tulosta
                        26 cm irtopohjavuoka
                          12 palaa
                          12 palaa
                          Ainesosat
                          • 300 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
                          • 200 g tummaa suklaata
                          • 4 kananmunaa
                          • 0,5 dl vahvaa kahvijuomaa
                          • 1 dl mantelijauhoa
                          • 2,25 dl vehnäjauhoa
                          • 1 tl jauhettua kanelia
                          • 1 tl kardemummaa
                          • 200 g Voita
                          • 2,75 dl Sokeria
                          • puolikkaan appelsiinin mehu ja raastettu kuori
                          • 2,5 rkl konjakkia
                          Koristeluun
                          • sulatettua suklaata tai valmista suklaakastiketta
                          • appelsiinin lohkoja
                          • perunalastuja
                          Raaka-ainelaskuri: palaa
                          Ohjeet
                          1. Kuori perunat ja keitä tai höyrytä ne kypsäksi. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja jäähdytä.
                          2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sulata suklaa. Valmista kahvi. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset.
                          3. Vaahdota voi ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset mukaan yksitellen voimakkaasti vatkaten.
                          4. Lisää joukkoon perunasose, sulatettu suklaa, appelsiinin mehu ja kuoriraaste sekä kahvi ja konjakki. Sekoita joukkoon kuivat aineet.
                          5. Vaahdota valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja nostele taikinan joukkoon. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan.
                          6. Laita kakku 200-asteiseen uuniin ja laske lämpötilaa 175 asteeseen. Paista kakkua noin 45 minuuttia. Laske lämpötilaa, jos kakun pinta tummuu liikaa.
                          7. Tarjoile kakku sellaisenaan tai koristele suklaakuorrutuksella, appelsiinin lohkoilla ja perunalastuilla.
                          Vinkki

                          Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/peruna-suklaakakku-7800

                          Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

                          Perunaserpentiini

                          Veikeä perunaserpentiini muistuttaa tippaleipää. Kuva Laura Riihelä

                          Perunaserpentiini
                          Tulosta
                            Perunaserpentiini
                            Tulosta
                              Ainesosat
                              • 500 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
                              • 1 dl Sokeria
                              • 2 dl perunajauhoa
                              • 3 tl leivinjauhetta
                              • 3 kananmunaa
                              • 0,5 tl Suolaa
                              • rypsiöljyä uppopaistamiseen
                              • kaneli-sokeria koristeluun
                              Raaka-ainelaskuri:
                              Ohjeet
                              1. Kuori ja höyrytä perunat kypsiksi. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.
                              2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kananmunat perunasoseen joukkoon voimakkaasti vatkaten. Lisää kuivat aineet ja sekoita massa tasaiseksi.
                              3. Laita massa pursotinpussiin. Lämmitä öljy 180 asteeseen. Pursota tasaista nauhaa kuumaan rasvaan spiraalimaisesti pyöritellen. Kypsennä muutamia minuutteja niin, että nauhojen pinta on rapea ja kullanruskea molemmin puolin.
                              4. Anna serpentiinin jäähtyä hetki ja pyörittele kaneli-sokeriseoksessa. Tarjoile heti esimerkiksi jälkiruokana.
                              Vinkki

                              Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/peruna-pahkinasalaatti-7802

                              Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

                              Peruna-pähkinäsalaatti

                              Peruna-pähkinäsalaatti
                              Tulosta
                                4 annosta
                                4 annosta
                                Peruna-pähkinäsalaatti
                                Tulosta
                                  4 annosta
                                  4 annosta
                                  Ainesosat
                                  Peruna-pähkinäsalaatti
                                  • 300 g kiinteää perunaa (kuorittuna)
                                  • 2 päärynää
                                  • 0,5 tl Suolaa
                                  • 2,5 rkl Rypsiöljyä
                                  Etikkaliemi
                                  • 0,5 dl etikkaa
                                  • 1 dl Sokeria
                                  • 1,5 dl Vettä
                                  Karamellisoidut pistaasipähkinät
                                  • 100 g kuorittuja, mieluiten suolattomia pistaasipähkinöitä
                                  • 1 rkl Voita
                                  • 1 rkl Sokeria
                                  • 2 rkl fariinisokeria
                                  Raaka-ainelaskuri: annosta
                                  Ohjeet
                                  1. Kuori perunat ja keitä ne kypsäksi. Anna kypsien perunoiden jäähtyä.
                                  2. Perunoiden kiehuessa valmista karamellisoidut pähkinät. Sulata sokerit paistinpannulla samalla sekoittaen. Kun sokeri on sulanut, lisää joukkoon voi ja pähkinät. Pyörittele pähkinät tasaisesti ja nopeasti kuumassa sokerissa, varo että et polta seosta. Levitä pähkinät uunipellille ja kuivaa niitä 100 asteisessa uunissa noin tunti.
                                  3. Pese tai kuori päärynät. Leikkaa ne pitkittäin lohkoiksi ja poista siemenkota.
                                  4. Kiehauta etikkaliemen ainekset laakeassa kattilassa. Lisää päärynälohkot kattilaan ja kiehauta liemi uudelleen. Jäähdytä päärynät kattilassa kannen alla.
                                  5. Kuutioi perunat ja hienonna lehtipersilja. Mausta perunat öljyllä, suolalla ja hienonnetulla persiljalla.
                                  6. Sekoita päärynät, perunat ja pähkinät keskenään salaatiksi.
                                  Vinkki

                                  Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/peruna-pahkinasalaatti-7802

                                  Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

                                  Perunatorttu, syyskuun resepti

                                  ArjaSyyskuun resepti on omenainen perunatorttu. Peruna on monipuolinen raaka-aine myös suolaiseen ja makeaan leivontaan. Makeita leivonnaisreseptejä on melko vähän, joten tämä herkullisen leivonnaisen resepti otettiin ilolla vastaan reseptikilpailussamme. Lehtori Arja Myllykangas Vaasan ammattiopistosta lähetti meille tämän syksyn alkuun sopivan reseptin. Perunatorttu on helppo ja nopea tehdä. Pohjat voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin ja täyttää sitten juuri ennen tarjoilua. Hyviä kahvihetkiä!


                                  Perunatorttu
                                  Tulosta
                                  10 annosta a' 100 gr
                                  10 annosta a' 100 gr
                                  Perunatorttu
                                  Tulosta
                                  10 annosta a' 100 gr
                                  10 annosta a' 100 gr
                                  Ainesosat
                                  Pohja
                                  • 0,150 kg JEPO kypsä annosperuna
                                  • 0,150 kg Voita tai margariinia
                                  • 0,180 kg Vehnäjauhoja
                                  Täyte
                                  • 2 dl Kuohukermaa
                                  • 1 rkl Sokeria
                                  • 2 tl Vaniljasokeria
                                  • 2 dl Omenasosetta
                                  • Sokeriliemessä kiehautettuja omenalohkoja
                                  • Pinnalle tomusokeria
                                  Raaka-ainelaskuri: annosta a' 100 gr
                                  Ohjeet
                                  1. Raasta kypsät perunat hienoksi raasteeksi.
                                  2. Sekoita pehmeä rasva, perunaraaste ja vehnäjauhot keskenään
                                  3. Laita taikina hetkeksi kylmään lepäämään.
                                  4. Jaa taikina kolmeen osaan ja pyöritä palloiksi.
                                  5. Kaaviloi pallot pyöreiksi, halkaisijaltaan n. 20 cm levyiksi.
                                  6. Paista torttupohjat 150 asteessa 15 minuuttia.
                                  7. Vatkaa sokerilla ja vaniljasokerilla maustettu kerma vaahdoksi.
                                  8. Kokoa kakku tarjoiluvadille siten, että ensimmäisen pohjan päälle levitetään omenasosetta, omenalohkoja ja puolet kermavaahdosta.
                                  9. Toinen levy nostetaan päälle ja sille loput täytteet.
                                  10. Nosta kolmas levy kanneksi ja sirottele sille tomusokeria.

                                  Elokuun resepti: Peruna-paahtopaistisalaatti

                                  tarja-ahokasTarjan_perunasalaattiPeruna-paahtopaistisalaatti on juhlava ja ruokaisa, hieman erityyppinen kuin perinteinen perunasalaatti. Se valmistetaan kuorellisista, paahdetuista uunilohkoperunoista. Salaatin valmistus on monivaiheinen, mutta maukas, raikas ja herkullinen lopputulos kruunaa vaivan. Tämän reseptin lähettäjä Rasekon kouluttaja ja Turun keittiömestariyhdistyksen varapuheenjohtaja Tarja Ahokas on valmistanut tätä tykättyä perunasalaattia moniin juhlatilaisuuksiin.

                                   

                                   

                                   

                                  Peruna-paahtopaistisalaatti
                                  Tulosta
                                  Laktoositon, gluteeniton, maidoton. Annoskoko a’ n. 100 gr
                                  100 annosta
                                  100 annosta
                                  Peruna-paahtopaistisalaatti
                                  Tulosta
                                  Laktoositon, gluteeniton, maidoton. Annoskoko a’ n. 100 gr
                                  100 annosta
                                  100 annosta
                                  Ainesosat
                                  • 5,000 kg JEPO raaka kuorellinen uunilohkoperuna
                                  • 0,220 kg Rypsiöljy
                                  • 0,020 kg Suola
                                  • 0,010 kg Savupaprikajauhe
                                  • 0,005 kg Mustapippuri, rouhittu
                                  • 1,200 kg Punasipulia renkaina
                                  • 0,310 kg Sitruunavinegretti, Hellmann’s
                                  • 0,085 kg Sokeri
                                  • 1,000 kg Paprikasuikale punainen, tuore
                                  • 1,000 kg Tuorekurkku, sisus poistettu
                                  • 0,160 kg Sitruunavinegretti, Hellmann’s
                                  • 1,300 kg Naudan paahtopaisti kypsä, viipaloitu (Saarioinen)
                                  • 0,350 kg Lehtikaali
                                  • 0,045 kg öljyä
                                  • 0,010 kg Suolaa
                                  • 0,050 kg pinjansiemeniä
                                  Raaka-ainelaskuri: annosta
                                  Ohjeet
                                  1. Sekoita raakojen lohkoperunoiden joukkoon öljy, suola, paprikajauhe ja mustapippurirouhe.
                                  2. Laita perunat leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi pellille tai matalaan GN-vuokaan.
                                  3. Paista kuivapaistolla 180 astetta noin 20 minuuttia eli kunnes perunat ovat kypsiä ja saaneet kauniin paistopinnan. Laita jäähdytyskaappiin jäähtymään.
                                  4. Laita punasipulirenkaat marinoitumaan sokerilla maustettuun sitrusvinaigretteen vähintään tunniksi
                                  5. Halkaise kurkku pituussuuntaan ja poista pariisinperunaraudalla keskiosa. Leikkaa kurkku viipaleiksi. (käytä sisus esim. smoothien joukkoon)
                                  6. Pyöräytä paprikat ja kurkkuviipaleet pienessä määrässä sitrusvinaigrettea
                                  7. Poista lehtikaalista paksut ruodit ja leikkaa suikaleiksi
                                  8. Sekoita lehtikaalisuikaleisiin vähän öljyä ja suolaa ja laita uunipelleille ohuet kerrokset ja paahda uunissa 150 asteessa muutama minuutti tai kunnes ovat rapeita. Jäähdytä
                                  9. Leikkaa paahtopaistiviipaleet saman kokoiseksi suikaleeksi kuin paprikakin
                                  10. Paahda pinjansiemeniä hetki kuivalla paistinpannulla.
                                  11. Yhdistä kaikki aineet isossa astiassa ja laita tarjolle. Jätä osa lehtikaalista salaatin päälle. Koristele pinjansiemenillä