Savustettu peruna-lohisalaatti

Ruokaisan salaatin juju ovat savustetut perunat. Kuva: Laura Riihelä
Savustettu peruna-lohisalaatti
Tulosta
    4 annosta
    4 annosta
    Savustettu peruna-lohisalaatti
    Tulosta
      4 annosta
      4 annosta
      Ainesosat
      • 500 g pieniä perunoita tai varhaisperunaa
      • 0,75 dl Rypsiöljyä
      • 1 rkl valkoviinietikkaa
      • 1,5 tl Suolaa
      • 1 tl mustapippurirouhetta
      • 1 ruukku tilliä
      • 0,5 purjosipuli
      • 100 g isoja kapriksia
      • 150 g kylmäsavulohta
      • savustuspussi
      Raaka-ainelaskuri: annosta
      Ohjeet
      1. Pese perunat. Jätä ne kokonaisiksi tai halkaise puolikkaiksi. Pyörittele perunat pienessä öljytilkassa. Jätä loppu öljy sivuun myöhempää käyttöä varten. Paahda perunoita 175 asteessa noin 35 minuuttia. Ota perunat uunista ja valmistele savustuspussi ohjeen mukaan. Savusta perunoita 200 asteessa noin 10-15 minuuttia.
      2. Anna perunoiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja mausta ne etikalla, suolalla, pippurilla ja öljyllä.
      3. Hienonna tilli ja purjo, leikkaa kaprikset kolmeen osaan ja suikaloi kylmäsavulohi.
      4. Sekoita ainekset salaatiksi. Koristele kapriksilla ja tillillä, tarjoile.
      Vinkki

      Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/savustettu-peruna-lohisalaatti-7786

      Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

      Peruna-hernerouheohukaiset

      Näissä kasvisohukaisissa on proteiinia ja makua. Kuva: Laura Riihelä
      Peruna-hernerouheohukaiset
      Tulosta
        6 annosta
        6 annosta
        Peruna-hernerouheohukaiset
        Tulosta
          6 annosta
          6 annosta
          Ainesosat
          • 4 dl hernerouhetta
          • 2 dl Vettä
          • 125 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
          • puolikas ruukku timjamia
          • 2 isoa oksaa rosmariinia
          • 1 iso sipuli
          • 3 valkosipulin kynttä
          • 2,5 dl Maitoa
          • 3 kananmunaa
          • 1 dl vehnäjauhoa
          • 1,5 tl Suolaa
          • mustapippuria myllystä
          • öljyä paistamiseen
          Raaka-ainelaskuri: annosta
          Ohjeet
          1. Laita hernerouhe likoamaan. Kuori perunat ja raasta ne hienoksi raasteeksi.
          2. Riivi yrteistä lehdet ja hienonna ne. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit.
          3. Sekoita kaikki ainekset yhteen ohukaistaikinaksi.
          4. Paista öljyssä miedolla lämmöllä molemmin puolin.
          Vinkki

          Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/peruna-hernerouheohukaiset-7789

          Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

          Perunanäkkäri

          Rapsakassa näkkärissä on perunaa, kauraa ja pellavaa. Kuva: Laura Riihelä
          Perunanäkkäri
          Tulosta
            2 uunipellillistä
            2 uunipellillistä
            Perunanäkkäri
            Tulosta
              2 uunipellillistä
              2 uunipellillistä
              Ainesosat
              • 250 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
              • 2 dl kaurahiutaleita
              • 2 dl ruisjauhoa
              • 2 tl Suolaa
              • 3 rkl vehnäleseitä
              • 3 rkl pellavansiemenrouhetta
              • 2 dl Vettä
              • 2 tl Rypsiöljyä
              Raaka-ainelaskuri: uunipellillistä
              Ohjeet
              1. Kuori perunat. Kypsennä ne keittämällä tai höyryttämällä. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.
              2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne perunasoseen joukkoon.
              3. Lisää vesi ja öljy. Vaivaa taikina tasaiseksi.
              4. Jaa taikina neljään osaan ja kauli 3 mm paksuiksi levyiksi leivinpaperin päälle. Taikina on pehmeää, joten apuna kannattaa käyttää ruisjauhoja.
              5. Paista 30–40 minuuttia 150 asteessa, kunnes näkkileipä on rapeaa ja väriltään kullanruskeaa.
              6. Tarjoile dippikastikkeiden ja vihannesten kera tai käytä koristeina ruoka-annoksissa.
              Vinkki

              Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/perunanakkari-7790

              Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

              Perunapihvi

              Tarjoa pekoninen perunapihvi hampurilaisen välissä. Kuva Laura Riihelä
              Perunapihvi
              Tulosta
                6 kpl
                6 kpl
                Perunapihvi
                Tulosta
                  6 kpl
                  6 kpl
                  Ainesosat
                  • 500 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
                  • 2 sipulia (a' 100 g)
                  • 2 valkosipulin kynttä
                  • puoli ruukkua tuoretta timjamia
                  • 150 g pekonia
                  • 1 tl Suolaa
                  • 1 Kananmuna
                  • 80 g salaattijuustoa
                  • voita paistamiseen
                  Raaka-ainelaskuri: kpl
                  Ohjeet
                  1. Kuori perunat ja kypsennä ne keittämällä tai höyryttämällä. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.
                  2. Riivi timjamista lehdet ja hienonna ne. Hienonna sipuli, valkosipuli ja pekoni. Kuullota ne kevyesti pienessä määrässä voita.
                  3. Lisää suola ja kananmuna perunapyreen joukkoon ja sekoita massa tasaiseksi.
                  4. Murenna salaattijuusto ja lisää loput aineet massan joukkoon. Sekoita.
                  5. Pyörittele massa pihveiksi ja paista pannulla voissa kauniin ruskeiksi molemmin puolin.
                  6. Tarjoa hampurilaisen välissä jauhelihapihvin sijaan.
                  Vinkki

                  Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/perunapihvi-7791

                  Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

                  Perunaserpentiini

                  Veikeä perunaserpentiini muistuttaa tippaleipää. Kuva Laura Riihelä

                  Perunaserpentiini
                  Tulosta
                    Perunaserpentiini
                    Tulosta
                      Ainesosat
                      • 500 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
                      • 1 dl Sokeria
                      • 2 dl perunajauhoa
                      • 3 tl leivinjauhetta
                      • 3 kananmunaa
                      • 0,5 tl Suolaa
                      • rypsiöljyä uppopaistamiseen
                      • kaneli-sokeria koristeluun
                      Raaka-ainelaskuri:
                      Ohjeet
                      1. Kuori ja höyrytä perunat kypsiksi. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.
                      2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kananmunat perunasoseen joukkoon voimakkaasti vatkaten. Lisää kuivat aineet ja sekoita massa tasaiseksi.
                      3. Laita massa pursotinpussiin. Lämmitä öljy 180 asteeseen. Pursota tasaista nauhaa kuumaan rasvaan spiraalimaisesti pyöritellen. Kypsennä muutamia minuutteja niin, että nauhojen pinta on rapea ja kullanruskea molemmin puolin.
                      4. Anna serpentiinin jäähtyä hetki ja pyörittele kaneli-sokeriseoksessa. Tarjoile heti esimerkiksi jälkiruokana.
                      Vinkki

                      Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/peruna-pahkinasalaatti-7802

                      Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

                      Peruna-pähkinäsalaatti

                      Peruna-pähkinäsalaatti
                      Tulosta
                        4 annosta
                        4 annosta
                        Peruna-pähkinäsalaatti
                        Tulosta
                          4 annosta
                          4 annosta
                          Ainesosat
                          Peruna-pähkinäsalaatti
                          • 300 g kiinteää perunaa (kuorittuna)
                          • 2 päärynää
                          • 0,5 tl Suolaa
                          • 2,5 rkl Rypsiöljyä
                          Etikkaliemi
                          • 0,5 dl etikkaa
                          • 1 dl Sokeria
                          • 1,5 dl Vettä
                          Karamellisoidut pistaasipähkinät
                          • 100 g kuorittuja, mieluiten suolattomia pistaasipähkinöitä
                          • 1 rkl Voita
                          • 1 rkl Sokeria
                          • 2 rkl fariinisokeria
                          Raaka-ainelaskuri: annosta
                          Ohjeet
                          1. Kuori perunat ja keitä ne kypsäksi. Anna kypsien perunoiden jäähtyä.
                          2. Perunoiden kiehuessa valmista karamellisoidut pähkinät. Sulata sokerit paistinpannulla samalla sekoittaen. Kun sokeri on sulanut, lisää joukkoon voi ja pähkinät. Pyörittele pähkinät tasaisesti ja nopeasti kuumassa sokerissa, varo että et polta seosta. Levitä pähkinät uunipellille ja kuivaa niitä 100 asteisessa uunissa noin tunti.
                          3. Pese tai kuori päärynät. Leikkaa ne pitkittäin lohkoiksi ja poista siemenkota.
                          4. Kiehauta etikkaliemen ainekset laakeassa kattilassa. Lisää päärynälohkot kattilaan ja kiehauta liemi uudelleen. Jäähdytä päärynät kattilassa kannen alla.
                          5. Kuutioi perunat ja hienonna lehtipersilja. Mausta perunat öljyllä, suolalla ja hienonnetulla persiljalla.
                          6. Sekoita päärynät, perunat ja pähkinät keskenään salaatiksi.
                          Vinkki

                          Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/peruna-pahkinasalaatti-7802

                          Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

                          Kebabkiusaus

                          Kebabkiusaus
                          Tulosta
                          1 kpl 1/1 GN 65 mm
                          20 annosta
                          20 annosta
                          Kebabkiusaus
                          Tulosta
                          1 kpl 1/1 GN 65 mm
                          20 annosta
                          20 annosta
                          Ainesosat
                          • 3,000 kg Jepo kypsä suikaleperuna
                          • 1,000 kg Kebablastu
                          • 0,400 kg Sipulikuutio, pakaste
                          • 1,000 kg Ruokakerma vähälaktoonen
                          • 0,200 kg Kebabkastike
                          • 0,020 kg Suolaa
                          • 0,010 kg Paprikajauhe 10 gr=1,5 rkl
                          Raaka-ainelaskuri: annosta
                          Ohjeet
                          1. Jos kebablastut ovat sokokoisia, pienennä. Voit käyttää myös kebabsuikaletta.
                          2. Sekoita keskenään 2,5 kg perunasuikaleita, lihat ja sipuli
                          3. Lisää päälle 500 gr perunasuikaleita
                          4. Lisää kerman joukkoon kebabkastike ja suola
                          5. Kaada liemi tasaisesti vuokaan
                          6. Paista yhdistelmäpaistolla 150 astetta noin 45 minuuttia

                          Kalavuoka (Kirjolohimassa)

                          Kalavuoka (Kirjolohimassa)
                          Tulosta
                          1 kpl 1/1 GN 65 mm
                          20 ann. a' 250 gr
                          20 ann. a' 250 gr
                          Kalavuoka (Kirjolohimassa)
                          Tulosta
                          1 kpl 1/1 GN 65 mm
                          20 ann. a' 250 gr
                          20 ann. a' 250 gr
                          Ainesosat
                          • 3,000 kg JEPO kypsä perunaviipale
                          • 1,000 kg Kirjolohimassa
                          • 1,000 kg Ruokakerma 15 %
                          • 0,150 kg Tomaattipyree
                          • 0,050 kg Tillisilppu, tuore
                          • 0,100 kg Kalafondi
                          • 0,030 kg Suolaa
                          Raaka-ainelaskuri: ann. a' 250 gr
                          Ohjeet
                          1. Laita GN-vuokaan puolet perunaviipaleista
                          2. Levitä kirjolohimassa perunaviipaleiden päälle
                          3. Lisää loput perunaviipaleet vuokaan.
                          4. Valmista liemi sekoittamalla ruokakerman joukkoon tomaattipyre, tillisilppu ja suola
                          5. Kaada liemi vuokaan tasaisesti
                          6. Paista 150 astetta noin 45 min.

                          Feta- perunasalaatti

                          Feta- perunasalaatti
                          Tulosta
                          Feta- perunasalaatti
                          Tulosta
                          Ainesosat
                          • 3 kg Kuutio- tai palaperuna, kypsä JEPO
                          • 7 dl mustia oliiviviipaleita
                          • 0,150 kg punasipulia kuutioina
                          • 0,400 kg omenaa kuutioina
                          • 0,100 kg rucolaa
                          • 1 kg fetajuustoa kuutioina
                          Kastike
                          • 2,5 dl oliiviöljyä
                          • 1 dl valkoista balsamicoa
                          • 1 ruukku basilikaa hienonnettuna
                          • 2 rkl sinappia
                          • 1,5 rkl Suolaa
                          • 2 tl sitruunapippuria
                          • 1 rkl Sokeria
                          Raaka-ainelaskuri:
                          Ohjeet
                          1. Sekoita keskenään kastikkeen aineet
                          2. Lisää kastike perunakuutioiden, sipulin ja omenoiden joukkoon
                          3. Anna maustua muutama tunti
                          4. Lisää ennen tarjoilua oliiviviipaleet ja fetakuutiot.

                          Annan perunat omenan kera, joulukuun resepti

                          Pietarsaaren Optiman Josef Tupeli, Cecilia Sundström, Emma Talus ja Ellinor Sundqvist osallistuivat reseptikilpailuumme Annan perunat omenan kera reseptillä, joka valittiin joulukuun reseptiksi. JEPOn edustaja kävi onnittelemassa heitä ja luovuttamassa heille palkinnon. Onnittelut!

                          Kuvassa vasemmalta: Josef Tupeli, Cecilia Sundström, Emma Talus Ellinor Sundqvist.


                          Annan perunat omenan kera
                          Tulosta
                          100 annosta a’ 150 gr
                          100 annosta a’ 150 gr
                          Annan perunat omenan kera
                          Tulosta
                          100 annosta a’ 150 gr
                          100 annosta a’ 150 gr
                          Ainesosat
                          • 6,000 kg JEPO raaka viipaleperuna
                          • 3,700 kg Omena, kuorittu
                          • 5,000 kg Pekonia viipaleina
                          • 1,350 kg Voi, laktoositon
                          • 0,040 kg Suolaa
                          • 0,012 kg Timjami
                          • 0,008 kg Mustapippuri, rouhittu
                          • 0,020 kg Voi, laktoositon, vuokien voiteluun
                          Raaka-ainelaskuri: annosta a’ 150 gr
                          Ohjeet
                          1. Tee ruoka irtopohjavuokiin halkaisijaltaan 20-23 cm
                          2. Leikkaa vuokien pohjalle sopivankokoinen leivinpaperi ja voitele vuokien reunat voisulalla.
                          3. Vuoraa vuokien pohja pekoniviipaleilla ja toinen kerros niin, että viipaleet osittain roikkuvat vuokien reunojen yli.
                          4. Nämä viipaleet käännetään myöhemmin päälle kanneksi
                          5. Leikkaa kuoritut omenat ohuiksi viipaleiksi
                          6. Sulata voi ja anna sen hieman ruskistua.
                          7. Sekoita voi peruna- ja omenaviipaleiden joukkoon ja lisää suola.
                          8. Ripottele timjamia vuokiin pekoniviipaleiden päälle.
                          9. Täytä vuoat peruna-omenaviipaleseoksella ja painele seos tiiviisti vuokaan
                          10. Ripottele päälle vielä hieman timjamia .
                          11. Taita vuoan reunoilla roikkuvat pekoniviipaleet päälle siten, että muodostavat kannen.
                          12. Laita leivinpaperi päälle ja painoksi esim. sopivankokoinen pyöreä uunivuoka tai muu sopiva paino.
                          13. Paista kiertoilmauunissa 180 astetta noin 1 tunti. Ota paino ja leivinpaperi pinnasta pois ja paista vielä n. 15 min. niin, että pekoni saa väriä.
                          14. Kokeile, että peruna on pehmeää. Kaada ylimääräinen rasva pois vuoasta.
                          15. Anna vetäytyä hetki ennen kuin irrotat vuoasta.
                          Vinkki

                          Raaka-aineet yhteensä 16,130kg