Frozen peruna

Miten ihanalta maistuukaan perunasta valmistettu pehmis, frozen potato! Kuva: Laura Riihelä
Frozen peruna
Tulosta
    4 annosta
    4 annosta
    Frozen peruna
    Tulosta
      4 annosta
      4 annosta
      Ainesosat
      • 350 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
      • 400 g turkkilaista jugurttia
      • 0,75 dl Sokeria
      Raaka-ainelaskuri: annosta
      Ohjeet
      1. Kuori perunat. Keitä tai höyrytä ne kypsäksi.
      2. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.
      3. Lisää sokeri ja jugurtti perunasoseen joukkoon. Soseuta massa kuohkeaksi sähkövatkaimella.
      4. Siirrä massa laakeaan astiaan ja anna sen jähmettyä pakastimessa noin tunti välillä sekoittaen.
      5. Tarjoile jähmettyneenä pehmiksen tapaan kotimaisten marjojen ja raastetun sitruunankuoren kera.
      Vinkki

      Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/frozen-peruna-7788

      Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

      Peruna-suklaakakku

      Appelsiininen suklaakakku saa mehevyytensä perunasta. Kuva Laura Riihelä
      Peruna-suklaakakku
      Tulosta
      26 cm irtopohjavuoka
        12 palaa
        12 palaa
        Peruna-suklaakakku
        Tulosta
        26 cm irtopohjavuoka
          12 palaa
          12 palaa
          Ainesosat
          • 300 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
          • 200 g tummaa suklaata
          • 4 kananmunaa
          • 0,5 dl vahvaa kahvijuomaa
          • 1 dl mantelijauhoa
          • 2,25 dl vehnäjauhoa
          • 1 tl jauhettua kanelia
          • 1 tl kardemummaa
          • 200 g Voita
          • 2,75 dl Sokeria
          • puolikkaan appelsiinin mehu ja raastettu kuori
          • 2,5 rkl konjakkia
          Koristeluun
          • sulatettua suklaata tai valmista suklaakastiketta
          • appelsiinin lohkoja
          • perunalastuja
          Raaka-ainelaskuri: palaa
          Ohjeet
          1. Kuori perunat ja keitä tai höyrytä ne kypsäksi. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja jäähdytä.
          2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sulata suklaa. Valmista kahvi. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset.
          3. Vaahdota voi ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset mukaan yksitellen voimakkaasti vatkaten.
          4. Lisää joukkoon perunasose, sulatettu suklaa, appelsiinin mehu ja kuoriraaste sekä kahvi ja konjakki. Sekoita joukkoon kuivat aineet.
          5. Vaahdota valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja nostele taikinan joukkoon. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan.
          6. Laita kakku 200-asteiseen uuniin ja laske lämpötilaa 175 asteeseen. Paista kakkua noin 45 minuuttia. Laske lämpötilaa, jos kakun pinta tummuu liikaa.
          7. Tarjoile kakku sellaisenaan tai koristele suklaakuorrutuksella, appelsiinin lohkoilla ja perunalastuilla.
          Vinkki

          Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/peruna-suklaakakku-7800

          Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

          Perunaserpentiini

          Veikeä perunaserpentiini muistuttaa tippaleipää. Kuva Laura Riihelä

          Perunaserpentiini
          Tulosta
            Perunaserpentiini
            Tulosta
              Ainesosat
              • 500 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
              • 1 dl Sokeria
              • 2 dl perunajauhoa
              • 3 tl leivinjauhetta
              • 3 kananmunaa
              • 0,5 tl Suolaa
              • rypsiöljyä uppopaistamiseen
              • kaneli-sokeria koristeluun
              Raaka-ainelaskuri:
              Ohjeet
              1. Kuori ja höyrytä perunat kypsiksi. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.
              2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kananmunat perunasoseen joukkoon voimakkaasti vatkaten. Lisää kuivat aineet ja sekoita massa tasaiseksi.
              3. Laita massa pursotinpussiin. Lämmitä öljy 180 asteeseen. Pursota tasaista nauhaa kuumaan rasvaan spiraalimaisesti pyöritellen. Kypsennä muutamia minuutteja niin, että nauhojen pinta on rapea ja kullanruskea molemmin puolin.
              4. Anna serpentiinin jäähtyä hetki ja pyörittele kaneli-sokeriseoksessa. Tarjoile heti esimerkiksi jälkiruokana.
              Vinkki

              Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/peruna-pahkinasalaatti-7802

              Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

              Peruna-pähkinäsalaatti

              Peruna-pähkinäsalaatti
              Tulosta
                4 annosta
                4 annosta
                Peruna-pähkinäsalaatti
                Tulosta
                  4 annosta
                  4 annosta
                  Ainesosat
                  Peruna-pähkinäsalaatti
                  • 300 g kiinteää perunaa (kuorittuna)
                  • 2 päärynää
                  • 0,5 tl Suolaa
                  • 2,5 rkl Rypsiöljyä
                  Etikkaliemi
                  • 0,5 dl etikkaa
                  • 1 dl Sokeria
                  • 1,5 dl Vettä
                  Karamellisoidut pistaasipähkinät
                  • 100 g kuorittuja, mieluiten suolattomia pistaasipähkinöitä
                  • 1 rkl Voita
                  • 1 rkl Sokeria
                  • 2 rkl fariinisokeria
                  Raaka-ainelaskuri: annosta
                  Ohjeet
                  1. Kuori perunat ja keitä ne kypsäksi. Anna kypsien perunoiden jäähtyä.
                  2. Perunoiden kiehuessa valmista karamellisoidut pähkinät. Sulata sokerit paistinpannulla samalla sekoittaen. Kun sokeri on sulanut, lisää joukkoon voi ja pähkinät. Pyörittele pähkinät tasaisesti ja nopeasti kuumassa sokerissa, varo että et polta seosta. Levitä pähkinät uunipellille ja kuivaa niitä 100 asteisessa uunissa noin tunti.
                  3. Pese tai kuori päärynät. Leikkaa ne pitkittäin lohkoiksi ja poista siemenkota.
                  4. Kiehauta etikkaliemen ainekset laakeassa kattilassa. Lisää päärynälohkot kattilaan ja kiehauta liemi uudelleen. Jäähdytä päärynät kattilassa kannen alla.
                  5. Kuutioi perunat ja hienonna lehtipersilja. Mausta perunat öljyllä, suolalla ja hienonnetulla persiljalla.
                  6. Sekoita päärynät, perunat ja pähkinät keskenään salaatiksi.
                  Vinkki

                  Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/peruna-pahkinasalaatti-7802

                  Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

                  Feta- perunasalaatti

                  Feta- perunasalaatti
                  Tulosta
                  Feta- perunasalaatti
                  Tulosta
                  Ainesosat
                  • 3 kg Kuutio- tai palaperuna, kypsä JEPO
                  • 7 dl mustia oliiviviipaleita
                  • 0,150 kg punasipulia kuutioina
                  • 0,400 kg omenaa kuutioina
                  • 0,100 kg rucolaa
                  • 1 kg fetajuustoa kuutioina
                  Kastike
                  • 2,5 dl oliiviöljyä
                  • 1 dl valkoista balsamicoa
                  • 1 ruukku basilikaa hienonnettuna
                  • 2 rkl sinappia
                  • 1,5 rkl Suolaa
                  • 2 tl sitruunapippuria
                  • 1 rkl Sokeria
                  Raaka-ainelaskuri:
                  Ohjeet
                  1. Sekoita keskenään kastikkeen aineet
                  2. Lisää kastike perunakuutioiden, sipulin ja omenoiden joukkoon
                  3. Anna maustua muutama tunti
                  4. Lisää ennen tarjoilua oliiviviipaleet ja fetakuutiot.

                  Perunatorttu, syyskuun resepti

                  ArjaSyyskuun resepti on omenainen perunatorttu. Peruna on monipuolinen raaka-aine myös suolaiseen ja makeaan leivontaan. Makeita leivonnaisreseptejä on melko vähän, joten tämä herkullisen leivonnaisen resepti otettiin ilolla vastaan reseptikilpailussamme. Lehtori Arja Myllykangas Vaasan ammattiopistosta lähetti meille tämän syksyn alkuun sopivan reseptin. Perunatorttu on helppo ja nopea tehdä. Pohjat voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin ja täyttää sitten juuri ennen tarjoilua. Hyviä kahvihetkiä!


                  Perunatorttu
                  Tulosta
                  10 annosta a' 100 gr
                  10 annosta a' 100 gr
                  Perunatorttu
                  Tulosta
                  10 annosta a' 100 gr
                  10 annosta a' 100 gr
                  Ainesosat
                  Pohja
                  • 0,150 kg JEPO kypsä annosperuna
                  • 0,150 kg Voita tai margariinia
                  • 0,180 kg Vehnäjauhoja
                  Täyte
                  • 2 dl Kuohukermaa
                  • 1 rkl Sokeria
                  • 2 tl Vaniljasokeria
                  • 2 dl Omenasosetta
                  • Sokeriliemessä kiehautettuja omenalohkoja
                  • Pinnalle tomusokeria
                  Raaka-ainelaskuri: annosta a' 100 gr
                  Ohjeet
                  1. Raasta kypsät perunat hienoksi raasteeksi.
                  2. Sekoita pehmeä rasva, perunaraaste ja vehnäjauhot keskenään
                  3. Laita taikina hetkeksi kylmään lepäämään.
                  4. Jaa taikina kolmeen osaan ja pyöritä palloiksi.
                  5. Kaaviloi pallot pyöreiksi, halkaisijaltaan n. 20 cm levyiksi.
                  6. Paista torttupohjat 150 asteessa 15 minuuttia.
                  7. Vatkaa sokerilla ja vaniljasokerilla maustettu kerma vaahdoksi.
                  8. Kokoa kakku tarjoiluvadille siten, että ensimmäisen pohjan päälle levitetään omenasosetta, omenalohkoja ja puolet kermavaahdosta.
                  9. Toinen levy nostetaan päälle ja sille loput täytteet.
                  10. Nosta kolmas levy kanneksi ja sirottele sille tomusokeria.

                  Merellinen perunasalaatti, kesäkuun resepti

                  Kesäkuun resepti on raikas merellinen perunasalaatti. Sopii hyvin kesän juhliin ja myös ruokaisaksi lounassalaatiksi. Reseptin laati Rasekon ammattiopiston opettaja Tuija Tähti Raisiosta.

                  Merellinen perunasalaatti
                  Tulosta
                  100 ann. a´90 gr
                  100 ann. a´90 gr
                  Merellinen perunasalaatti
                  Tulosta
                  100 ann. a´90 gr
                  100 ann. a´90 gr
                  Ainesosat
                  • 3,000 kg JEPO Kypsä palaperuna
                  • 1,200 kg Katkarapuja isoja, pakaste
                  • 0,900 kg Lämminsavustettua kirjolohta
                  • 0,600 kg Herne, pakaste
                  • 0,060 kg Tilli, tuore
                  Kastike
                  • 1,050 kg Majoneesia
                  • 1,050 kg Kermaviiliä
                  • 0,210 kg Chilikastiketta
                  • 0,150 kg Tomaattisosetta
                  • 0,030 kg Suolaa
                  • 0,006 kg Sokeria
                  • 0,006 kg Rouhittua mustapippuria
                  Raaka-ainelaskuri: ann. a´90 gr
                  Ohjeet
                  1. Sulata ja valuta pakastekatkaravut
                  2. Kuumenna ja jäähdytä pakasteherneet
                  3. Kuutio kurkku ja hienonna tilli
                  4. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja laita se jääkaappiin odottamaan.
                  5. Puhdista ja paloittele savukala
                  6. Yhdistä palaperuna, muut salaattiaineet ja kastike laakeassa astiassa.
                  7. Anna salaatin maustua kylmässä muutama tunti tai yön yli ennen tarjoilua.