Savustettu peruna-lohisalaatti

Ruokaisan salaatin juju ovat savustetut perunat. Kuva: Laura Riihelä
Savustettu peruna-lohisalaatti
Tulosta
    4 annosta
    4 annosta
    Savustettu peruna-lohisalaatti
    Tulosta
      4 annosta
      4 annosta
      Ainesosat
      • 500 g pieniä perunoita tai varhaisperunaa
      • 0,75 dl Rypsiöljyä
      • 1 rkl valkoviinietikkaa
      • 1,5 tl Suolaa
      • 1 tl mustapippurirouhetta
      • 1 ruukku tilliä
      • 0,5 purjosipuli
      • 100 g isoja kapriksia
      • 150 g kylmäsavulohta
      • savustuspussi
      Raaka-ainelaskuri: annosta
      Ohjeet
      1. Pese perunat. Jätä ne kokonaisiksi tai halkaise puolikkaiksi. Pyörittele perunat pienessä öljytilkassa. Jätä loppu öljy sivuun myöhempää käyttöä varten. Paahda perunoita 175 asteessa noin 35 minuuttia. Ota perunat uunista ja valmistele savustuspussi ohjeen mukaan. Savusta perunoita 200 asteessa noin 10-15 minuuttia.
      2. Anna perunoiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja mausta ne etikalla, suolalla, pippurilla ja öljyllä.
      3. Hienonna tilli ja purjo, leikkaa kaprikset kolmeen osaan ja suikaloi kylmäsavulohi.
      4. Sekoita ainekset salaatiksi. Koristele kapriksilla ja tillillä, tarjoile.
      Vinkki

      Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/savustettu-peruna-lohisalaatti-7786

      Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

      Perunanäkkäri

      Rapsakassa näkkärissä on perunaa, kauraa ja pellavaa. Kuva: Laura Riihelä
      Perunanäkkäri
      Tulosta
        2 uunipellillistä
        2 uunipellillistä
        Perunanäkkäri
        Tulosta
          2 uunipellillistä
          2 uunipellillistä
          Ainesosat
          • 250 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
          • 2 dl kaurahiutaleita
          • 2 dl ruisjauhoa
          • 2 tl Suolaa
          • 3 rkl vehnäleseitä
          • 3 rkl pellavansiemenrouhetta
          • 2 dl Vettä
          • 2 tl Rypsiöljyä
          Raaka-ainelaskuri: uunipellillistä
          Ohjeet
          1. Kuori perunat. Kypsennä ne keittämällä tai höyryttämällä. Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.
          2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne perunasoseen joukkoon.
          3. Lisää vesi ja öljy. Vaivaa taikina tasaiseksi.
          4. Jaa taikina neljään osaan ja kauli 3 mm paksuiksi levyiksi leivinpaperin päälle. Taikina on pehmeää, joten apuna kannattaa käyttää ruisjauhoja.
          5. Paista 30–40 minuuttia 150 asteessa, kunnes näkkileipä on rapeaa ja väriltään kullanruskeaa.
          6. Tarjoile dippikastikkeiden ja vihannesten kera tai käytä koristeina ruoka-annoksissa.
          Vinkki

          Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/perunanakkari-7790

          Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

          Peruna-pähkinäsalaatti

          Peruna-pähkinäsalaatti
          Tulosta
            4 annosta
            4 annosta
            Peruna-pähkinäsalaatti
            Tulosta
              4 annosta
              4 annosta
              Ainesosat
              Peruna-pähkinäsalaatti
              • 300 g kiinteää perunaa (kuorittuna)
              • 2 päärynää
              • 0,5 tl Suolaa
              • 2,5 rkl Rypsiöljyä
              Etikkaliemi
              • 0,5 dl etikkaa
              • 1 dl Sokeria
              • 1,5 dl Vettä
              Karamellisoidut pistaasipähkinät
              • 100 g kuorittuja, mieluiten suolattomia pistaasipähkinöitä
              • 1 rkl Voita
              • 1 rkl Sokeria
              • 2 rkl fariinisokeria
              Raaka-ainelaskuri: annosta
              Ohjeet
              1. Kuori perunat ja keitä ne kypsäksi. Anna kypsien perunoiden jäähtyä.
              2. Perunoiden kiehuessa valmista karamellisoidut pähkinät. Sulata sokerit paistinpannulla samalla sekoittaen. Kun sokeri on sulanut, lisää joukkoon voi ja pähkinät. Pyörittele pähkinät tasaisesti ja nopeasti kuumassa sokerissa, varo että et polta seosta. Levitä pähkinät uunipellille ja kuivaa niitä 100 asteisessa uunissa noin tunti.
              3. Pese tai kuori päärynät. Leikkaa ne pitkittäin lohkoiksi ja poista siemenkota.
              4. Kiehauta etikkaliemen ainekset laakeassa kattilassa. Lisää päärynälohkot kattilaan ja kiehauta liemi uudelleen. Jäähdytä päärynät kattilassa kannen alla.
              5. Kuutioi perunat ja hienonna lehtipersilja. Mausta perunat öljyllä, suolalla ja hienonnetulla persiljalla.
              6. Sekoita päärynät, perunat ja pähkinät keskenään salaatiksi.
              Vinkki

              Lähde: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/peruna-pahkinasalaatti-7802

              Ohjeet on tehty Pure peruna -hankkeessa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

              Kreikkalainen perunagratiini, huhtikuun resepti

              Huhtikuun resepti tulee Pietarsaaresta, ammattiopisto Optiman neljän kokkioppilaan laatima Kreikkalainen perunagratiini. Gratiini sopii hyvin liha- ja kalaruokien lisäkkeeksi, mutta maistuu myös kasvisruokana. Reseptissä on käytetty raakaa perunaa, mutta sen voi korvata kypsällä perunalla . Käytä silloin 3 kg eli 1 pussi kypsää viipaleperunaa ja 0,8 litraa kermaa.

              Kreikkalainen perunagratiini
              Kreikkalainen perunagratiin
              Tulosta
              1 kpl 1/1 GN 65 mm L, GYhteensä: raakapaino 5,685 kg
              25 annosta a' 200 gr
              25 annosta a' 200 gr
              Kreikkalainen perunagratiini
              Kreikkalainen perunagratiin
              Tulosta
              1 kpl 1/1 GN 65 mm L, GYhteensä: raakapaino 5,685 kg
              25 annosta a' 200 gr
              25 annosta a' 200 gr
              Ainesosat
              • 2,500 kg JEPO raaka viipaleperuna 5 mm
              • 0,500 kg Punasipulia
              • 1,200 kg Ruokakermaa, laktoositon
              • 0,400 kg Juustoraastetta, laktoositon
              • 0,550 kg Fetajuustoa kuutiona
              • 0,375 kg Aurinkokuivattuja tomaatteja
              • 0,025 kg Suolaa
              • 0,010 kg Mustapippuria rouhittuna
              • 0,125 kg Rypsiöljyä
              Raaka-ainelaskuri: annosta a' 200 gr
              Ohjeet
              1. Laita perunaviipaleet voideltuun 1/1 GN vuokaan. Lisää öljy, suola ja pippuri. Sekoita.
              2. Paista kiertoilmassa 200 astetta noin 20 min.
              3. Kuori ja lohko punasipulit. Leikkaa aurinkokuivattu tomaatti pienemmiksi paloiksi.
              4. Lisää GN-vuokaan fetajuustokuutiot, punasipulilohkot, aurinkokuivatut tomaatit ja juustoraaste.
              5. Kaada kerma päälle ja gratinoi vielä 20-30 minuuttia.

              Kuorelliset lohkoperunat uunissa

              Kuorelliset lohkoperunat uunissa
              Tulosta
              maidoton, G, L 35 ann. a' 150 gr
              35 annosta a' 150 gr
              35 annosta a' 150 gr
              Kuorelliset lohkoperunat uunissa
              Tulosta
              maidoton, G, L 35 ann. a' 150 gr
              35 annosta a' 150 gr
              35 annosta a' 150 gr
              Ainesosat
              • 5,000 kg= 1 pss JEPO Raaka kuorellinen uunilohkoperuna 30mm
              • 0,270 kg Rypsiöljyä
              • 0,006 kg Timjamia kuivattuna
              • 0,006 kg Rosmariinia kuivattuna
              • 0,030 kg Suolaa
              • 0,002 kg Mustapippuri, rouhittu
              Raaka-ainelaskuri: annosta a' 150 gr
              Ohjeet
              1. Sekoita mausteet öljyn joukkoon
              2. Sekoita öljy-mausteseos kulhossa perunoiden sekaan
              3. Laita perunoita n. 5 cm:n kerroksena GN 1/1-vuokaan
              4. Paista 180 astetta kiertoilmassa kuivapaistolla 20-30 min., kunnes perunat ovat saaneet väriä pintaan.
              5. Sekoita kerran paistamisen aikana
              Vinkki

              Sekoita mausteet öljyn joukkoon